Q-koortsbacterie in melk na vaccinatie
Zij deed dat naar aanleiding van berichtgeving van die strekking van Omroep Brabant. De uitkomsten zijn in tegenspraak met wat de overheid stelt, namelijk dat na vaccinatie Coxiella burnetii DNA uit het vaccin niet in de melk kan terechtkomen, aldus de zegsvrouw.
De woordvoerster benadrukt dat er aan het „kleinschalige onderzoek geen definitieve conclusies kunnen worden verbonden, maar dat het wel aanleiding kan zijn om een grootschalig onderzoek te laten uitvoeren”. Dat zou dan gedaan moeten worden door een veterinair instituut.
De uitkomsten zijn belangrijk voor melkgeitenboeren. De afgelopen tijd werden duizenden melkgeiten geruimd. Volgens voorzitter Jeannette van de Ven van de vakgroep melkgeitenhouderij van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) is het speculeren of dieren ten onrechte zijn gedood. Ze zegt dat het onderzoek voor veel angst en onrust bij geitenhouders zorgt omdat hun dieren rond deze tijd worden gevaccineerd en zij vrezen voor positieve uitslagen van tankmelkonderzoek.
„Ook al zou de vaccinatie sporen in de melk achterlaten, dan nog is er geen risico op onterechte ruimingen”, aldus een zegsman van het ministerie van LNV. „De tijd tussen twee monsternames is zo ruim, dat het vaccin nooit beide monsters kan beinvloeden.”
Bron: Telegraaf.nl
Geef een reactie