‘Pillen soms net zo effectief als een operatie’
Je hoeft niet altijd onder het mes als hartpatiënt. Soms zijn pillen voldoende en werken net zo goed. Dat blijkt althans uit recent Amerikaans onderzoek, het grootste onderzoek ooit naar het nut van hartoperaties. Het onderzoek werd gepresenteerd door de American Heart Association.
Bepaalde medicijnen maken nogal wat operaties overbodig en zinloos, aldus de onderzoekers. Pillen geven en de operatie achterwege laten scheelt volgens de onderzoekers honderden miljoenen per jaar aan kosten voor de zorg. Alleen al in de USA zou dit een half miljard per jaar aan zorgkosten schelen. Geld dat nu dus verspild wordt, meldt de NOS op basis van de uitlatingen van een van de onderzoekers.
Pillen
Het onderzoek richtte zich op 5000 hartpatiënten met vernauwde slagaders. Ze kregen allemaal hartmedicatie. De helft van hen werd ook geopereerd, ze kregen dan een bypass of een stent. Wat blijkt: Patiënten met ernstig, maar stabiele hartproblemen hebben genoeg aan medicatie. Dat geldt niet voor patiënten die vaker pijn op de borst hebben. Zij moeten én geopereerd worden én medicijnen krijgen.
Zinloos
De leider van het onderzoek, Judith Hochman, wordt door de NOS geciteerd. Zij zegt daar: “Er is altijd de angst dat als je niet snel iets doet, ze een hartaanval krijgen of dood neervallen”. Zij zegt dat het onderzoek aantoont dat operaties zinloos zijn voor patiënten zonder pijn op de borst. Voor sommige patiënten hebben operaties wel nut, aldus Hochman. Bijvoorbeeld als de kransslagaders vernauwd zijn. “En bij een hartaanval kan een stent je leven redden”, tekent de NOS nog uit haar mond op.
Voor meer artikelen klik hier
Geef een reactie