Ouderen gaan minder naar de huisarts
Steeds meer mensen boven de 50 jaar speuren eerst internet af voor ze een bezoek aan de huisarts brengen. Een toenemend aantal van de 50-plussers laat vervolgens dat bezoek aan de dokter achterwege, blijkt uit onderzoek door Bureauvijftig in opdracht van Startpagina.nl onder ruim 1700 50-plussers in ons land. FMT Gezondheidszorg wijdde er een publicatie aan. De steekproef is volgens FTM Gezondheidszorg representatief voor de Nederlandse vijftigplussers op geslacht, leeftijd en opleidingsniveau.
Het zijn met name jongeren die de dokter links laten liggen na het afspeuren van internet. Maar ook ouderen blijven steeds vaker thuis en lossen hun problemen zelf op. Een verdere daling van het artsenbezoek kan worden verwacht.
Zo’n 80 procent van de 50-plussers ging in 2018 nog naar de huisarts. Maar er is een duidelijke trend naar beneden zichtbaar. Van de mensen tussen de 49 en 63 jaar daalde het huisartsenbezoek in een jaar tijd van 78 naar 73 procent. De daling gaat dus hard. Bij ouderen boven de 79 was er een daling van 7 procent: in 2018 ging van de 79-plussers nog 89 procent bij klachten naar de huisarts; dit jaar was dat 82 procent.
Bijna de helft van de mensen die wegblijven bij de dokter laten weten dat de klachten vanzelf wel weer overgaan (43%). Een stijgende groep mensen zegt ‘geen zin’ te hebben in de dokter (stijging van 9 naar 12 procent). En zo’n 13 procent vindt de informatie op internet voldoende.
Voor meer artikelen klik hier
Geef een reactie