Op een Portugees houtje bijten
Anders & Vegetarisch
Wanneer je zoals ik geen vlees en vis eet, kan het soms best lastig zijn om lekker te eten buiten de deur. De keuze is dan beperkt. In de grotere steden is het doorgaans geen enkel probleem.
Anders & Vegetarisch
Wanneer je zoals ik geen vlees en vis eet, kan het soms best lastig zijn om lekker te eten buiten de deur. De keuze is dan beperkt. In de grotere steden is het doorgaans geen enkel probleem.
Zo herinner ik me een vakantie in de Portugese hoofdstad Lissabon, waar we heel zorgvuldig een restaurant uit de vakantiegids hadden uitgezocht, dat een zeer goede reputatie had. Daar zou ik zéker een lekkere maaltijd kunnen krijgen. Bij binnenkomst viel direct op hoe populair de tent was; het restaurant zat tjokvol met geanimeerd pratende Portugezen en het etablissement zelf was prachtig. Dit beloofde een topavond te worden. Vrolijk werden de drankjes besteld en vol verwachting stortten we ons op het menu. De kaart was in het Portugees en het was niet helemaal duidelijk wat er stond, maar na wat onderhandelen met de ober waren we eruit: ik zou een vegetarisch gerecht met rijst en broccoli krijgen. Helemaal goed! Ik had honger als een paard.
Na enig wachten arriveerden de borden. Mijn tafelgenoten kregen heerlijk ogende, kleurige, dampende gerechten en gespannen wachtte ik het moment af dat mijn maaltijd zou worden geserveerd. Wat een onwaarschijnlijke teleurstelling toen er een bord met… rijst en broccoli voor mijn neus werd gezet. Droge rijst en droge broccoli. Hoe is het mogelijk! Niet in staat om zo’n grote culinaire teleurstelling te verwerken, daalde mijn humeur à la minute naar een absoluut dieptepunt. Een meelijwekkend tafereel.
Gelukkig valt het in Nederland meestal wel mee. Elk zichzelf respecterend restaurant heeft in ieder geval wel een broccolisoepje en een geitenkaassalade op het menu staan. Altijd lekker en reuze simpel om zelf te maken.
Broccolisoep
Voorgerecht voor 4 personen
Boodschappenlijstje:
- 1 el olijfolie
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 ui, gesnipperd
- 1 aardappel, in kleine blokjes
- 1 stronk broccoli, in roosjes
- 500 ml groentebouillon
- Scheutje kookroom, naar smaak
- Zout en versgemalen zwarte peper
Aan de slag
Doe de olijfolie in een pan en voeg knoflook toe. Doe zodra de knoflook begint te spetteren de ui in de pan. Bak de ui glazig en zacht en voeg dan aardappel en broccoli toe. Even ombakken en de groentebouillon toevoegen. Breng aan de kook. 10 minuten laten doorkoken, scheutje kookroom toevoegen en op smaak brengen met zout en peper. Pureer de soep met de blender. Eet er vers stokbrood bij.
Geitenkaassalade
Voorgerecht voor 4 personen
Boodschappenlijstje:
- Zak rucola
- 4 tomaten, in plakken
- 1 rond geitenkaasje, verbrokkeld
- 4 el olijfolie
- 1 el balsamico van rood fruit
- Zout en versgemalen zwarte peper
- Handje walnoten, iets gebroken
Aan de slag
Verdeel de rucola over 4 borden. Schik de tomaten over de rucola. Verdeel de geitenkaas erover. Maak van olijfolie, balsamico, zout en peper een dressing en giet over de salades. Maak af met de walnoten. Serveer met bijvoorbeeld bruschetta’s (gegrild stokbrood, bestreken met een doorgesneden teen knoflook en besprenkeld met olijfolie).
Geef een reactie