default-header
HomeNieuwsOnderzoeker ontdekt hoe bloedvaten ontstaan

Onderzoeker ontdekt hoe bloedvaten ontstaan

dinsdag 30 maart 2010, door Hartpatiënten Nederland

Stap vooruit in bestrijding van kanker en hart- en vaatziekten
Onderzoekers van het Erasmus MC hebben onderzocht hoe nieuwe bloedvaten ontstaan en hebben genen ontdekt die daarbij een rol spelen.

De ontdekkingen kunnen helpen bij het bestrijden van veelvoorkomende ziekten als kanker en hart- en vaatziekten. Onderzoeker Robert Herpers promoveert woensdag 31 maart op de bevindingen.

Herpers heeft eerst gekeken welke genen actief zijn in de bloedvatwand. Vervolgens heeft hij onderzocht wat die genen precies doen en welke zorgen voor de groei en aanleg van nieuwe bloedvaten. Zo heeft Herpers onder andere kunnen vastleggen hoe aders en slagaders met elkaar fuseren wanneer bepaalde genen niet goed functioneren.

Het onderzoek was vooral bedoeld om meer te weten te komen over het ontstaan van nieuwe bloedvaten. De resultaten kunnen een stap op weg zijn naar een betere behandeling van hart- en vaatziekten. ‘Bij mensen die een hartinfarct hebben gehad stroomt er bijvoorbeeld onvoldoende bloed naar het hart omdat de slagaders beschadigd zijn. Door nieuwe bloedvaten te laten groeien, zijn die problemen mogelijk op te lossen.’

De kennis over bloedvaten helpt bij de bestrijding van bepaalde vormen van kanker. Sommige tumoren scheiden namelijk stoffen uit die ervoor zorgen er bloed- en lymfevaten van en naar de tumor groeien. Daardoor krijgen de gezwellen meer ‘voeding’, groeien ze sneller en is de kans op uitzaaiingen groter. Herpers heeft gevonden dat een bepaald gen (delta-like 4) regelt hoe gevoelig de bloedvaten zijn voor dergelijke stoffen die de tumor uitscheidt. Ook speelt het gen een rol bij de aanmaak van nieuwe lymfevaten. Herpers: ‘Zulke bevindingen suggereren dat specifieke tumoren een verhoogde respons zullen vertonen na behandeling met remmers voor dit gen.’

Het onderzoek van Herpers is onderdeel van het Vidiproject van Eric Duckers, hoofd van de afdeling Moleculaire Cardiologie van het Erasmus MC. Vidi is een subsidie uit de Vernieuwingsimpuls van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, bedoeld voor grensverleggend onderzoek.

Bron: Erasmus MC


Geef een reactie