default-header
HomeNieuwsOnderzoek naar verbeteren hartzorg: van sneltest tot hartklepoperaties

Onderzoek naar verbeteren hartzorg: van sneltest tot hartklepoperaties

Ziekenhuis

dinsdag 1 april 2025, door Hartpatiënten Nederland

In het Topzorgprogramma van het Catharina Ziekenhuis werken jonge onderzoekers aan innovaties die de hartzorg van morgen vormgeven. Twee van hen, Jesse Demandt en Rob Eerdekens, legden hun studie tijdelijk stil om zich volledig te richten op wetenschappelijk onderzoek binnen hun vakgebied: cardiologie. Hun onderzoeken bieden waardevolle inzichten in zowel de acute als de operatieve zorg rondom hartpatiënten. De resultaten daarvan worden op 16 mei gepresenteerd tijdens het Topzorg Symposium van het Catharina Ziekenhuis.

Jesse Demandt verrichtte onderzoek binnen het Nederlands Hart Netwerk naar de optimalisatie van zorg voor patiënten met een verdenking op een hartinfarct. Zijn studie richtte zich op de logistiek en efficiëntie binnen de ambulancezorg. Een van de kernvragen was hoe patiënten met een hoog risico op een hartinfarct zo snel mogelijk naar de juiste zorglocatie konden worden gebracht.

Daarnaast analyseerde hij of patiënten met een laag risico op een hartinfarct mogelijk veilig thuis konden blijven of in plaats van de spoedeisende hulp door een huisarts beoordeeld konden worden. Dit onderzoek draagt bij aan een betere triage en mogelijk een efficiëntere verdeling van zorgmiddelen. Demandt benadrukt hoe waardevol het was om van hoogleraren en andere onderzoekers te leren en hands-on ervaring op te doen binnen de ambulancezorg. “Dit het helpt je om kritischer naar behandelingen en bestaande onderzoeken te kijken. Dat maakt mij straks hopelijk wel een completere specialist.”

Innovatie in hartklepoperaties

Rob Eerdekens richtte zich op een ander essentieel aspect van de cardiologie: de zorg rondom hartklepoperaties. Tijdens zijn promotieonderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven onderzocht hij hoe deze ingrepen verbeterd konden worden, zowel op technisch als op klinisch vlak.

Tijdens zijn onderzoeksperiode voerde Eerdekens talloze echo’s en metingen uit bij patiënten. Iets wat hij tijdens zijn reguliere opleiding minder frequent had kunnen doen. “Waardevolle vaardigheden die tijdens mijn hele carrière nog van pas gaan komen. Een paar jaar de kans krijgen om zo onderzoek te doen, draagt bij aan een dieper klinisch inzicht en beter analytisch denkvermogen. Ook doordat je de klinische praktijk en de wetenschap zo aan elkaar kunt koppelen”, zegt Eerdekens.

Zijn onderzoek had niet alleen impact binnen Nederland; hij presenteerde de resultaten op internationale congressen in Londen, Parijs en Washington en deed drie maanden onderzoek in Houston. Deze internationale samenwerking versterkte het wetenschappelijke netwerk rondom hartklepoperaties en opende de deur voor toekomstige studies. “Dit zijn waardevolle, niet-vanzelfsprekende kansen, die de afgelopen jaren extra glans gaven”

Rob Eerdekens

De bevindingen van zowel Demandt als Eerdekens dragen bij aan een breder begrip van hoe hartzorg geoptimaliseerd kan worden, van de eerste minuten in de ambulance tot de complexiteit van hartchirurgie. Dankzij een subsidie van ZonMW konden professoren, artsen, promovendi en tal van anderen aan de slag met onderzoeken op het gebied van boezemfibrilleren, aortakleplijden, coronairlijden en waardegedreven zorg. De resultaten van die onderzoeken, waar Eerdekens en Demandt stevig aan bijdroegen, hebben volop impact op betere zorg voor patiënten én hebben de regionale samenwerking versterkt. Op vrijdag 16 mei presenteren de onderzoekers hun bevindingen en zijn er tal van gastsprekers die hun licht laten schijnen op de zorg van morgen. Mis het niet en meld je aan via deze link: Samen bouwen aan de hartzorg van de toekomst – Catharina Ziekenhuis

Bron: Catharina ziekenhuis


Geef een reactie