Onderzoek: mogelijk minder complicaties na openhartoperaties
Het Catharina Ziekenhuis heeft deze week een grootschalig onderzoek gestart met een nieuw middel dat ontwikkeld
Het Catharina Ziekenhuis heeft deze week een grootschalig onderzoek gestart met een nieuw middel dat ontwikkeld is om mogelijke complicaties zoals nierfalen bij openhartoperaties te voorkomen. In een kleinschalig vooronderzoek met dit middel zijn in Eindhoven al goede ervaringen opgedaan. Tijdens een extreme belasting, zoals een openhartoperatie, maken patiënten van nature zelf te weinig van dit eiwit aan. De eerste patiënt is inmiddels behandeld in het Catharina Ziekenhuis binnen het onderzoek dat wereldwijd wordt uitgevoerd onder 1250 hartchirurgie patiënten.
Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is het grootste hartcentrum van Nederland waar wekelijks tientallen openhartoperaties worden uitgevoerd. Hartchirurg dr. Erwin Tan: “Wij zijn continu bezig om de zorg voor onze patiënten te verbeteren. De acute nierschade die in sommige gevallen ontstaat bij een langdurige hartoperatie willen we ook kunnen voorkomen, want dit kan namelijk een verminderde kwaliteit van leven als gevolg hebben. Met dit geneesmiddel kan mogelijke nierschade voorkomen worden.”
Het internationale onderzoek wordt geleid door de cardiothoracale afdeling van het National University Hospital in Singapore en staat onder leiding van prof. Kofidis. Kofidis: “Na hun eerdere positieve ervaringen met dit eiwit (RESCAP) is het goed om te zien dat het Catharina Hart- en Vaatcentrum als eerste nu de studie begint.”
RESCAP
RESCAP (RESCuing alkalische Phosphatase) is een eiwit dat van nature voorkomt in het lichaam en bescherming biedt tegen schade die ontstaat bij een verminderde doorbloeding van weefsels en organen, zoals de darmen en het hart. Bij langdurige operaties kan een tekort aan dit natuurlijke eiwit ondervangen worden met het nieuwe middel RESCAP, dat ontwikkeld is door Alloksys Life Sciences BV uit Wageningen.
Ruud Brands, president en oprichter van Alloksys is blij dat de grote internationale studie met RESCAP is begonnen. Brands: “Dit topklinische Eindhovense ziekenhuis is ook betrokken geweest bij goed verlopen eerdere studies naar de effecten van RESCAP. De uitkomsten hiervan waren aanleiding tot het opzetten van deze multicenter fase 3 studie. Opnieuw zal het toonaangevende Catharina Hart- en vaatcentrum dus een wezenlijke bijdrage leveren aan dit onderzoek.” Deze studie is mogelijk gemaakt met medewerking van zowel de Nederlandse overheid als een Singaporees farmaceutisch bedrijf.
Singapore
Prof. Kofidis geeft aan dat in Singapore het aantal patiënten dat complicaties tijdens en na de operatie krijgt nog steeds in aantal toeneemt en dat er een grote medische behoefte is aan middelen die deze ernstige complicaties kunnen voorkomen of remmen. Kofidis: “Wij zijn verheugd dat we ook in Europa met een aantal gerenommeerde klinieken kunnen samenwerken.”
Bron: Catharina ziekenhuis
Geef een reactie