default-header
HomeNieuwsNu de huisartsen nog…

Nu de huisartsen nog…

Columns

maandag 2 september 2024, door Hartpatiënten Nederland

Waar cardiologen en hartchirurgen de laatste tijd steeds beter samenwerken en vooral oog hebben voor het verschil tussen vrouwen en mannen bij hartziekten, blijven huisartsen achter. Nog teveel vrouwen worden door huisartsen het spreekwoordelijke bos in gestuurd. Zelfs wanneer die vrouwen achteraf hartproblemen bleken te hebben. Juist huisartsen zouden alerter kunnen zijn waar het gaat om vrouwelijke patiënten en hart- en vaatziekten.

Hartpatiënten Nederland pleit al jaren voor speciale aandacht voor vrouwen en hart- en vaatziekten. We zien de laatste tijd gelukkig een kentering, ook in het vroegere mannenbolwerk van cardiologen. Die werken steeds meer samen met hartchirurgen, en hebben daarbij ook steeds meer aandacht voor specifieke verschillen tussen mannen en vrouwen waar het gaat om hart- en vaatziekten. Er wordt beter gelet op signalen van hartproblemen, die bij vrouwen vaak anders zijn dan bij mannen – en tot voor kort vaak werd weggewuifd.

Bij vrouwen spelen hormonen een grotere rol, ook de zwangerschap kan meespelen bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Temeer daar een zwangerschap vaak gepaard gaat met hoge bloeddruk en diabetes.

Eindelijk erkenning

Ik ben blij dat in het mannenbolwerk eindelijk erkenning is voor de typische vrouwenproblemen. Iets waarvoor cardiologen als Angela Maas en Harriette Verwey al decennia gepleit hebben. Zij moesten het opnemen tegen mannelijke collega’s, die haar opvattingen wegwuifden en niet serieus namen. Die tijd is gelukkig voorbij. Maas, Verweij en in hun kielzog inmiddels steeds meer andere vrouwelijke cardiologen hebben hun mannelijke collega’s wakker geschud. Nu de huisartsen nog. Die blijven soms achter.

Ook doet het mij deugd dat steeds meer vrouwen de opleiding voor cardioloog of thoraxhartchirurg volgen en een vak zoeken in de wereld van het hart. Ik zie een toename van het aantal vrouwen bij deze opleidingen. Vroeger waren vrouwen slechts sporadisch te vinden binnen de cardiologie en de thoraxchirurgie. Het worden er gelukkig steeds meer.

Maar aandacht voor het vrouwenhart blijft broodnodig. Ik ben dan ook trots op deze speciale zomereditie van Hartbrug Magazine die u nu in handen heeft. Een special waarin we de vrouw centraal zetten.

AI en het hart

Het vrouwenhart krijgt gelukkig steeds meer aandacht. Wat ik ook zie is hoe er steeds meer en beter wordt samengewerkt tussen cardiologen en thoraxchirurgen. Sterker nog, er wordt bij deze samenwerking steeds vaker een technisch specialist ingezet, met kennis van de werking van de vaak ingewikkelde apparaten. Samen met de hartspecialisten dokteren deze technici alles tot in de finesses uit, hoe een techniek het beste werkt en kan worden ingezet. Dit allemaal ten bate van de patiënt, die hiervan alleen maar voordeel heeft.

Ingrepen worden immers door allerlei nieuwe vindingen steeds ingewikkelder. Het gaat om technische hoogstandjes, waar we met zijn allen veel baat bij hebben. Hoogstandjes waarbij ook Automatische Intelligentie (AI) een steeds grotere rol gaat spelen.

Ontwikkelingen waar we alleen maar blij mee kunnen zijn! Ze zijn goed voor de hartpatiënt! Ook voor de vrouwelijke hartpatiënt!

HARTelijke groet,

Jan van Overveld

Dit artikel verscheen eerder in het Hartbrug Magazine

 


Geef een reactie