default-header
HomeNieuwsNederlands team opereert 15 Surinaamse hartpatiëntjes in Paramaribo

Nederlands team opereert 15 Surinaamse hartpatiëntjes in Paramaribo

zaterdag 2 maart 2019, door Hartpatiënten Nederland

Een team van verpleegkundig- en medisch specialisten van het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam en Leiden (CAHAL) heeft van 4 tot en met 15 februari een serie kinderhartoperaties uitgevoerd in Suriname.

Een team van verpleegkundig- en medisch specialisten van het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam en Leiden (CAHAL) heeft van 4 tot en met 15 februari een serie kinderhartoperaties uitgevoerd in Suriname. Het was de 11de keer dat het team het land bezocht. 

In Suriname worden jaarlijks tussen de 20 en 30 kinderen geboren met een hartafwijking. Omdat dit te weinig is om een fulltime kinderhartchirurg aan te stellen, zijn er in het land geen specialisten die een hartoperatie bij kinderen kunnen uitvoeren. Onder de naam Kinderhartmissie Suriname reist daarom jaarlijks een team van het CAHAL voor twee weken af naar het Zuid-Amerikaanse land om zoveel mogelijk operaties uit te voeren. Twaalf leden van het 14-koppige team, onder leiding van kinderhartchirurg Dave Koolbergen en operatieassistent Gϋngor Sahin, werken bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Afgelopen bezoek hielpen zij 15 kinderen. 

Medische scholing

Volgens kinderarts-intensivist Peter Paul (PP) Roeleveld is het belangrijk dat kinderen de juiste zorg krijgen. “De acute gevallen reizen voor een behandeling vaak af naar het buitenland, de overige patiënten behandelen wij in het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo. Dit zodat deze kinderen in een voor hun vertrouwde omgeving geholpen kunnen worden”. Zelf is Roeleveld al meerdere jaren verbonden aan de missie. “Vooral in het begin was het improviseren. In het Academisch Ziekenhuis was destijds nog niet veel moderne apparatuur beschikbaar. Om de kinderen te opereren moesten we af en toe echt terugvallen op de basis van de geneeskunde.”
 
De afgelopen jaren zag hij dat er in Suriname een flinke moderniseringsslag is gemaakt. Oud-voetballer Clarence Seedorf bekostigde nieuwe apparatuur en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo bouwde een nieuwe Intensive Care-zaal. Daardoor kan ook het Leidse team sneller en efficiënter werken. Daarnaast verloopt de samenwerking met het lokale personeel steeds beter. “Onderwijs maakt een belangrijk deel uit van de kinderhartmissie”, vervolgt Roeleveld. “Tijdens ons bezoek scholen we ook het lokale personeel, zodat zij bepaalde zorghandelingen zelf kunnen uitvoeren.” 
 
Voor Suriname is de jaarlijkse Kinderhartmissie erg belangrijk. Het Surinaamse Jeugdjournaal kwam daarom langs om onderstaand item te maken (vanaf minuut 5:35). 
 

Een virtueel kijkje in de operatiekamer

Roeleveld nam afgelopen bezoek zijn dochter Jasmijn mee naar Suriname. “In Nederland heeft ze weleens meegekeken bij ons op de afdeling. Juist omdat ze zo’n grote interesse heeft in geneeskunde, besloot ik haar mee te vragen.” Jasmijn kreeg niet zomaar vrij van school. Voor haar klasgenoten moest ze dagelijks een educatieve vlog maken over de werkzaamheden in de kliniek. Benieuwd naar het resultaat? Neem dan een kijkje op haar Youtube-kanaal Its Roeleveld.
 
Bron: lumc.nl
  

 


Geef een reactie