Nachtelijke bloeddrukmeting verstoort slaap
in Clinical Journal of the American Society of Nephrology (doi:10.2215/CJN.07011009).
Normaliter is de systolische bloeddruk tijdens de slaap ten minste 10% lager dan tijdens wakkere toestand (nachtelijke dip). Dit 24-uursbloeddrukpatroon wordt beïnvloedt door lichamelijke activiteit overdag en slaapdiepte. De afwezigheid van deze nachtelijke daling – nondipping – is geassocieerd met een verhoogd cardiovasculair risico.
Agarwal en Light onderzochten het effect van 24-uursbloeddrukmeting op lichamelijke activiteit en slaap en dus of ambulante bloeddrukmeting zelf nondipping veroorzaakt. Aan hun onderzoek deden 103 veteranen tussen 18 en 90 jaar oud met een chronische nierziekte mee. De bloeddruk werd 24 uur lang gemeten met een automatische bloeddrukmeter: overdag om de 20 minuten en ´s nachts om de 30 minuten aan de niet-dominante arm. Lichaamsbeweging werd met een actimeter (een apparaat ter grootte van een horloge) aan de dominante arm geregistreerd gedurende een week, inclusief de dag van de bloeddrukmeting. De patiënten hielden zelf bij hoeveel uren ze sliepen en wakker waren.
De patiënten die normaal het langste sliepen waren tijdens bloeddrukmeting ´s nachts minder lang in bed (-92 minuten), sliepen minder (-98 minuten) en minder efficiënt. Op de dag van de bloeddrukmeting zaten patiënten meer (+27 minuten). Wanneer patiënten na het in slaap vallen vaker wakker werden door de bloeddrukmeter, hadden zij meer kans op nondipping (oddsratio 10,48; p = 0,009).
De auteurs schrijven dat de resultaten relevant zijn voor de interpretatie van ambulant gemeten bloeddrukpatronen, nu deze vorm van bloeddrukmeting zelf nondipping lijkt te veroorzaken. Aan het lijstje oorzaken van nondipping bij nierpatiënten (verhoogde nachtelijke lichamelijke activiteit, nycturie, verhoogde sympathicusactiviteit) kan slaapverstoring door nachtelijke bloeddrukmeting worden toegevoegd.
Lucas Mevius
(Bron: Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:C433)
Geef een reactie