Misverstanden over voeding
Eten doen we graag, en praten over eten ook. Maar niet al onze denkbeelden over ons voedsel kloppen.
Van kalkoen word je slaperig
Nederlanders eten kalkoen vooral bij het kerstdiner, Amerikanen kunnen bij hun traditionele Thanksgiving-feest niet zonder deze grote vogel. Die wordt dan opgediend met rijke bijgerechten zoals aardappelpuree, pompoentaart, cranberrycompote en jus. In de VS had ‘turkey’ lang de naam slaapverwekkend te zijn, omdat er veel tryptofaan in zou zitten. Deze bouwsteen van eiwitten zorgt voor de aanmaak van serotonine en melatonine, twee ‘rustgevende’ regelaars in het lichaam. Maar kalkoen bevat niet zoveel tryptofaan als wordt beweerd. Kip bevat er evenveel van, en varkensvlees en kaas zelfs meer. De slaperigheid wordt dus niet veroorzaakt door de kalkoen, maar hoogstwaarschijnlijk door het rijke feestdiner en de overvolle maag.
Blauw oog? Biefstuk erop!
Lees verder op Plusonline.nl
Geef een reactie