Mensen hebben minder over voor goede doelen, Hartpatiënten Nederland bezorgd
Mensen hebben minder over voor goede doelen. Sterker nog: nooit eerder werd er zo weinig gedoneerd aan goede doelen als in 2022. Dat baart ook onze organisatie, Hartpatiënten Nederland, zorgen. En wat ook opvalt: rijke mensen geven relatief minder dan arme mensen.
Een dieptepunt kortom, zeker voor organisaties zoals de onze die volledig afhankelijk zijn van goede giften door donateurs en schenkers. Dat het er zo slecht voorstaat met de gulheid van de Nederlanders bleek uit onderzoek door het Centrum voor Filantropische Studies van de Vrije Universiteit, dat op 19 juni gepresenteerd werd. De Volkskrant wijdde er een artikel aan.
Geven
Dit onderzoek, Geven in Nederland, wordt elke twee jaar gedaan naar de gulle giften van Nederlanders. In totaal gaf ons land in 2022 volgens dit onderzoek zo’n 5,3 miljard aan goede doelen, en dat is minder dan in het eerste coronajaar, 2020. In cijfers uitgedrukt: in totaal werd 0,62 procent van het bruto nationaal product aan goede doelen gegeven, en dat is volgens de onderzoekers een historisch dieptepunt.
Wel gaven méér huishoudens geld of goederen: 76 procent van alle huishoudens gaf wel een geld of goederen aan een goed doel, tegen 73 procent twee jaar eerder. Vooral bedrijven hielden het checkboek gesloten en sponsorden minder. In 2020 doneerden bedrijven nog 2,2 miljard euro, in 2022 zakte dat bedrag naar 1,8 miljard. In 2022 doneerde 40 procent van de bedrijven, twee jaar eerder was dat nog 61 procent.
Al sinds 2002 neemt de bereidheid van gezinnen om iets te geven af, aldus de onderzoekers. En zoals gezegd geven rijke gezinnen relatief minder dan armere huishoudens.
Volgens een onderzoeker kunnen goede doelen rijkere gezinnen niet goed bereiken. Geld overmaken voor alleen een kwartaalblad vindt deze groep niet voldoende. Ze willen meer, de rijken. Zo willen ze zien wat er met hun geld gebeurt, en wat het oplevert.
Kabinet
Opvallend is dat ondanks alle ophef over de natuur, waar het ronduit slecht mee gaat, natuurorganisaties niet meer donaties binnen wisten te halen. Het nieuwe rechtse kabinet is de goede doelen ook al niet goed gezind: dat wil de giftenaftrek verminderen. Iets wat volgens de onderzoekers ernstige gevolgen kan hebben.
Hartpatiënten Nederland is dan ook niet blij met dit nieuwe kabinetsvoornemen. “Wij zijn helemaal afhankelijk van de gaven en giften van goedwillende mensen”, zegt voorzitter Jan van Overveld van Hartpatiënten Nederland. “Het nieuwe kabinetsvoornemen brengt ook ons werk in gevaar. Wij roepen mensen op om desondanks aan ons te denken bij de keuze die ze maken voor het steunen van een goed doel. Zonder u zijn we nergens!”
Photo by Christian Dubovan on Unsplash
Geef een reactie
Mensen worden eindelijk wakker en zien dat de overheid miljoenen, zo niet miljarden besteden aan o.a. de oorlog in Oekraïne en het eigen land vergeten met al haar achtergebleven ontwikkelingen. Organisaties zoals de Hartstichtingen dienen (mijn inziens) ondersteunt te worden door de overheid om op deze manier een ding terug te dringen. Hart- en vaatziekten onder de bevolking door commerciële instanties zoals bijvoorbeeld farmaceutische bedrijven een halt toe te roepen en minder commercieel om te gaan met ziektes van mensen en de daaraan gekoppelde behandelingen maar meer preventief te anticiperen op de vergiftiging van de mensheid in voeding en medicatie.