default-header
HomeNieuwsMeer diabetes in steden, maar minder in bewandelbare, groene buurten

Meer diabetes in steden, maar minder in bewandelbare, groene buurten

dinsdag 13 februari 2018, door Hartpatiënten Nederland

Mensen in stedelijke gebieden hebben 40% meer risico op diabetes type 2 dan mensen in landelijke gebieden. Ook als er faciliteiten zijn op loopafstand en wandelen wordt ondersteund door de infrastructuur, zoals stoepen en andere (veilige) wandelmogelijkheden, is er een verminderd risico op diabetes.

Mensen in stedelijke gebieden hebben 40% meer risico op diabetes type 2 dan mensen in landelijke gebieden. Ook als er faciliteiten zijn op loopafstand en wandelen wordt ondersteund door de infrastructuur, zoals stoepen en andere (veilige) wandelmogelijkheden, is er een verminderd risico op diabetes. Daarbij wordt groen in de buurt, zoals parken, in verband gebracht met een verminderd risico op diabetes type 2.

Aldus onderzoeker Nicole den Braver van de afdeling Epidemiologie & Biostatistiek van VUmc: "In ons onderzoek hebben wij ons gericht op omgevingsfactoren die verband houden met beweging, zoals de beschikbaarheid van parken en sportfaciliteiten, maar ook factoren die verband houden met voeding, zoals beschikbaarheid van supermarkten en fast-food." Dit onderzoek wordt vandaag gepubliceerd in het vaktijdschrift BMC Medicine.

Een gezonde leefstijl is belangrijk om diabetes type 2 (suikerziekte) te voorkomen. Diabetes is van oorsprong een ouderdomsziekte , maar komt nu op steeds jongere leeftijd voor, mede doordat we te weinig bewegen, en te veel en niet gezond genoeg eten Dit ongezonde gedrag wordt makkelijk gemaakt door de omgeving waarin we leven: ongezond eten is overal verkrijgbaar en betaalbaar, en lichamelijke activiteit wordt ons voor het grootste gedeelte uit handen genomen door de auto, lift en zittende beroepen. Maar zien we die rol van onze omgeving ook bij het ontstaan van diabetes type 2?

Met name de verstedelijking liet een consistent verband zien met de aanwezigheid van diabetes. "Verstedelijking is iets dat onverminderd toeneemt en daarom is het belangrijk om de gezondheidseffecten van verstedelijking te bepalen als aangrijpingspunt hoe steden het beste kunnen worden ingericht om een aangename en gezonde leefomgeving te creëren" aldus den Braver.

Bron: VUmc


Geef een reactie