default-header
HomeNieuwsMedicijnresten in zoetwater bedreigen onze gezondheid

Medicijnresten in zoetwater bedreigen onze gezondheid

woensdag 27 februari 2019, door Hartpatiënten Nederland

De concentraties van medicijnen in zoetwater zijn de afgelopen twintig jaar fors toegenomen. Ze vormen in toenemende mate een gevaar voor het leven in zoetwater, en voor onze gezondheid.

De concentraties van medicijnen in zoetwater zijn de afgelopen twintig jaar fors toegenomen. Ze vormen in toenemende mate een gevaar voor het leven in zoetwater, en voor onze gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek door milieukundigen van de Radboud Universiteit. Het onderzoek wordt op 22 februari gepubliceerd in Environmental Research Letters. Als voorbeeld noemt de Nijmeegse universiteit antibiotica.

De concentraties antibiotica zijn schadelijk voor de bacteriën in het water, die op hun beurt een belangrijke rol spelen in allerlei voedselkringlopen, blijkt uit het onderzoek. ‘Daarnaast kunnen antibiotica ook een negatieve invloed hebben op de effectiviteit van bacteriënkolonies die gebruikt worden in waterzuivering’, aldus Rik Oldenkamp, eerste auteur van de publicatie. Anders gezegd: ons drinkwater loopt risico’s! En daarmee komt onze gezondheid in gevaar.

Antibioticaresistentie: ook een milieuprobleem

Antibioticaresistentie is een onderwerp dat al enkele jaren op de agenda staat van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Oldenkamp: ‘Over het algemeen wordt het gezien als probleem van de gezondheidssector: resistente bacteriën kunnen verspreid worden binnen ziekenhuizen of via de veehouderij. Maar nog weinig bekend is de rol die het milieu in dit probleem speelt, hoewel deze wel van essentieel belang is. Mensen worden immers ook blootgesteld aan bacteriën via afvalwaterzuivering, rivieren en meren.’

Bron: Radboud Universiteit


Geef een reactie