Medicijnen kunnen best goedkoper
Farmabedrijven krijgen geld van investeerders om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Die investeerders willen daar rijk van worden. En dat drijft de prijzen van geneesmiddelen op.
Farmabedrijven krijgen geld van investeerders om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Die investeerders willen daar rijk van worden. En dat drijft de prijzen van geneesmiddelen op. Zachtjes uitgedrukt. Dat kan en moet anders.
In een maandag verschenen rapport van onderzoeksbureau Gupta staat dat de onderzoekskosten best omlaag kunnen. Dat kan door de testfase te verkorten. Maar vooral ook door medicijnonderzoek met publiek geld te financieren, blijkt uit een bericht in NRC afgelopen maandag.
Zodra een medicijn ontwikkeld en getest is, nemen de farmabedrijven er patent op. Vervolgens vragen ze de ,,marktprijs’’. Volgens NRC is dat ,,wat de gek ervoor geeft’’. En dat is veel, waar het gaat om leven en dood!
Het Amerikaanse Tufts Center for the Study op Drug Development gaat ervan uit dat het nu gemiddeld 2,3 miljard euro kost om een nieuw medicijn te ontwikkelen. Dat is 2,5 keer zoveel als in 2003. Hoe kun je die kostenpost omlaag krijgen?
Allereerst door publiek geld te gebruiken in plaats van geld van investeerders (die vervolgens de hoofdprijs willen). Investeren van ons belastinggeld moet wel gepaard gaan met goede afspraken over patenten.
Een ander voorstel dat Gupta doet is het verkorten van de testfase, waar dat mogelijk is. En tenslotte strengere regels opleggen aan universiteiten. Die ontwikkelen ook wel eens nieuwe medicijnen en verkopen die dan aan de farmaceutische industrie. Die neemt er vervolgens een patent op en vraagt er astronomische bedragen voor. Universiteiten zouden betere afspraken moeten maken met de koper over het toekomstige prijsbeleid, vindt Gupta.
Geef een reactie