Medicijn goed tegen MS en kanker maar slecht voor het hart
Maar het geneesmiddel werkt bij langdurig gebruik wellicht aderverkalking, en daarmee hart- en vaatziekten in de hand.
Dat laat de Universiteit Maastricht weten op basis van onderzoek onder leiding van dr. Menno de Winther. Interferonen zijn lichaamseigen eiwitten die ook als geneesmiddelen gebruikt worden. De onderzoeksgroep van de afdeling Moleculaire Genetica van het Cardiovascular Research Institute Maastricht (CARIM) toonde aan dat type I interferonen de ontwikkeling van aderverkalking versnellen. Dit roept vragen op bij het langdurig gebruik van deze geneesmiddelen. Maar tegelijkertijd zien de onderzoekers mogelijkheden voor een therapie voor deze tot nog toe moeilijk behandelbare ziekte. Hun bevindingen werden woensdag 5 augustus gepubliceerd in het prestigieuze vakblad Cell Metabolism.
Doodsoorzaak
Aderverkalking ofwel atherosclerose is de oorzaak van de meeste hart- en vaatziekten en daardoor de belangrijkste doodsoorzaak in de westerse wereld. Er bestaan maar weinig behandelmethoden tegen aderverkalking. Feitelijk worden vooral risicofactoren aangepakt zoals een verhoogd cholesterolgehalte, roken en een hoge bloeddruk.
De groep van De Winther concentreerde zich op de rol van macrofagen, grote cellen betrokken bij het afweersysteem, tijdens het ontstaan en de ontwikkeling van aderverkalking. De publicatie in Cell Metabolism maakt duidelijk dat daarbij een belangrijke rol is weggelegd voor type I interferonen.
Lees het volledige artikel op Hartpatienten.nl
Geef een reactie