Leven vanuit het Hart (deel 6, Oefeningen)
In deze column zal ik enkele oefeningen bespreken die, mijns inziens, heel nuttig zijn om ons doel te bereiken,
Lieve mensen,
In deze column zal ik enkele oefeningen bespreken die, mijns inziens, heel nuttig zijn om ons doel te bereiken, namelijk: Meditatie en Stilte-beoefening. De volgende keer zal ik Hartcoherentie en Ho’oponopono als oefeningen bespreken, waarmee deze cyclus over Leven vanuit het Hart zal worden besloten.
Meditatie
Deze oefening is eigenlijk onontbeerlijk. Er zijn veel vormen van meditatie, zoals stilte- meditatie, al dan niet gebruik makend van een mantra, wat weer in stilte kan of met het hardop reciteren. Of met behulp van tellen in stilte. Daarnaast kan met ook geleide-meditaties doen, waarbij men luistert naar een (in)gesproken tekst van zichzelf of van iemand anders. Meditatief wandelen is ook een mogelijkheid, geroemd door Thich Nhat Hanh.
Stiltemeditatie heeft mijn persoonlijke voorkeur, omdat de stilte ervoor zorgt dat we onze innerlijke stem, de stem van het hart, beter kunnen horen. Zoals eerder vermeld, wordt de stilte vaak voorafgegaan door te tellen of gebruik te maken van een mantra, een woord of zin vaak met een diepere betekenis, die steeds herhaald wordt. Tibetaanse Boeddhisten gebruiken vaak een mantra, zoals ‘Om manipadmé Hum’, die ze hardop reciteren. Anderen, zoals bijvoorbeeld Zen-beoefenaren, tellen in zichzelf steeds van 1 tot 10 en beoefenaren van Transcendente Meditatie krijgen een persoonlijke mantra, die geheim is en niet hardop mag worden uitgesproken. Door dit steeds herhalen van woorden of getallen, wordt de volledige aandacht van de geest gevraagd. Na een periode van reciteren, blijft men een periode stil, zonder aandacht te schenken aan de gedachten, die steeds weer opkomen.
Om te leren mediteren, kunt u zich aansluiten bij meditatiegroepen of een leraar zoeken die u op weg helpt. Geleide-meditatie kan ook geschikt voor u zijn. Zoek de manier die het beste bij u past. Meditatie is geen doel op zich, het is een methode om inzichten te verwerven en meer afstand te nemen van de mallemolen die het leven vaak is. Het geeft ons een heldere kijk op onszelf en de manier waarop wij in het leven staan.
Stilte-beoefening
Stilte-beoefening is in feite een korte vorm van meditatie. Als wij druk bezig zijn en nog veel te doen hebben, is het goed om korte periodes van stilte in te bouwen, bijvoorbeeld na het afsluiten van een activiteit, voordat we ons op de volgende activiteit storten.
Deze stilte hoeft maar enkele minuten te duren. Die paar minuten zijn bedoeld om even weer helemaal bij jezelf te komen, om weer even volledig in het hier en nu te zijn.
Er wordt weleens gezegd dat lichaam en geest één zijn en dat is ook zo, want alles is één, maar om dat te ervaren moeten we volledig in het nu zijn. Als ons lichaam hier is, terwijl onze gedachten bij de toekomst of het verleden zijn, zullen we de eenheid en de rust die dat geeft, niet ervaren. Veel methodes om ons in het nu te brengen, maken gebruik van stilte en het vervolgens ervaren van het eigen lichaam.
Zo is er de bodyscan uit de mindfulnesstrainingen, waarbij je gevraagd wordt met je aandacht naar bepaalde lichaamdelen te gaan. Er zijn ook methoden waarbij je systematisch je zintuigen een voor een aan het werk zet, of een door Eckhart Tolle beschreven methode, waarbij je enkele malen diep in- en uitademt en vervolgens, (tijdens de normale ademhaling) met je aandacht naar de subtiele bewegingen in je lichaam gaat. Hij noemt dit de energie in je lichaam voelen.
Rokers hebben een onbedoeld privilege wat stilte-beoefening betreft. Ze ervaren rust als ze roken, terwijl nicotine ons eigenlijk juist opjaagt. Het is dus niet de sigaret die rust geeft, maar de pauze die rokers er voor nemen. Dergelijke momenten zouden eigenlijk ook aan niet-rokers moeten worden toegestaan.
Succes met oefenen,
Hartelijke groet,
Jan Chin
Ik nodig u uit om opmerkingen, suggesties en vragen te mailen naar jchin@hartpatienten.nl
Deze column verscheen eerder in Hartrug-Magazine 2017-5
Geef een reactie