Lekkende mistralisklep
Begin jaren negentig ben ik geopereerd aan mijn kransslagaders. Ik heb toen 4 bypasses gekregen. Het is daarna met mijn gezondheid een hele tijd vrij goed gegaan. Bij de regelmatige controle, onder andere met echo-onderzoeken, bleek dat mijn mitralisklep steeds meer begon te lekken.
Momenteel heeft mijn mitralisklep een lekkage met klasse 4, met als gevolg, dat doorbloeding van mijn lichaam onder de maat is. Enige tijd geleden las ik in Hartbrug een artikel betreffende de toepassing van de zogenaamde mitralisclip in het Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. Ik dacht, wellicht is dit ook voor mijn lekkende mitralisklep een oplossing. Ook mijn behandelend cardioloog toonde enige interesse. Ik constateer echter, dat na de enthousiaste berichtgeving in het nabije verleden, je niets meer hoort of leest over de mitralisclip. Waren de verhalen in het nabije verleden dan gebakken lucht?
Antwoord:
De oplossing om het lekken van de mitralisklep op te heffen door middel van het plaatsen van een eenvoudige clip (nietje) zou ook een heel elegante kunnen zijn. In plaats van een heuse openhartoperatie zou een catheterisatie dan kunnen volstaan.
Volgens mijn informatie echter is het nog niet zover.
Technisch gesproken zou een dergelijke clip het beste vanuit de ventrikel (kamer) zijde geplaatst kunnen worden. Op een dergelijke manier heb je de beste “grip” (pak-kans) op de “scherpe” randen van de mitralisklep. Die staan gericht op de ventrikel. Dat betekent echter dat de catheter, die vanuit het atrium septum (boezemtussenschot) of vanuit de aorta (lichaamsslagader) komt een bocht van bijna 180° moet maken. Dat kan echter interfereren met het clip mechanisme in de catheter. Vandaar dat geprobeerd wordt de clip vanuit de atrium (boezem) zijde te plaatsen, dan kan de catheter min of meer recht blijven. Dat vermindert echter de grip op de klepslippen en vergroot de kans op scheuren.
Ik heb begrepen dat, ook in het Antonius ziekenhuis, het plaatsen van een clip op de mitralisklep nog in een experimenteel stadium verkeert. Men is er zeker mee bezig maar de methode wordt slechts toegepast bij geselecteerde gevallen en nog niet algemeen. Op zich is dat niet zo erg, zo is het gegaan met alle ingrepen die wij nu dagelijks toepassen.
Laatst aangepast op 26 mei 2010 08.01 uur
Geef een reactie