default-header
HomeNieuwsJan van Overveld: Het vrouwenhart

Jan van Overveld: Het vrouwenhart

Columns

zondag 12 april 2020, door Hartpatiënten Nederland

Jan van Overveld

Ondanks dat ons leven ingrijpend veranderd is vanwege het COVID-19 virus en de daarbij behorende wereldwijde Corona pandemie, vinden wij met z’n allen alsnog een weg om er elke dag het beste van te maken. Hartpatiënten Nederland ook. Langzaam maar zeker begint het thuiswerken te wennen bijvoorbeeld. Onze medewerkers delen onderling online hoe zij vanuit huis werken en zoals altijd blijven zij zich ook onder deze omstandigheden met hart en ziel inzetten voor alle hartpatiënten; mijn welgemeende complimenten en dank daarvoor.

Inmiddels ben ik gestopt met het kijken naar de meeste nieuwsberichten. Waarom? Simpel: ik word er mistroostig van. En daarom ga ik jullie er hier niet verder mee vermoeien. Bovendien is voor de geïnteresseerden in deze uitgave genoeg interessante informatie over dit meer dan verschrikkelijke virus te vinden.

Maar waar wil ik het wel over hebben? Ik wil de misstanden in Nederland rondom het vrouwenhart bespreken, want deze misstanden kwamen wederom naar voren bij de verhelderende documentaire ‘De slag om het vrouwenhart’ van Hella de Jong. Hella voelde zich geroepen om deze documentaire te maken, mede door alles wat zij meemaakte toen uiteindelijk bleek dat ook zij hartproblemen heeft. Het was voor haar een lijdensweg waarbij op een gegeven moment medicijnen haar geest braken en zij noodgedwongen achter een rollator liep.

Dagelijks sterven 57 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Onnodig, want als artsen vrouwen eerder serieus nemen en klachten anders interpreteren, kan dat sterftecijfer omlaag. Helaas ligt het probleem breder. Zo komt steeds vaker uit onderzoek naar voren dat de zorg voor vrouwen in de toekomst anders benaderd moet worden. Een voorbeeld: medicijnen worden bijna altijd op jonge, sterke en blanke mannen getest. Interessant, want het vrouwenhart reageert anders en de voorgeschreven dosis medicijnen -afgaande op de testgroep- kan vaak met 60% verminderd worden, mede omdat nu bijwerkingen vaak de effectiviteit overtreffen.

De eerdergenoemde documentaire is tenenkrommend en heb ik met ongeloof bekeken: vrouwen worden uitgelachen, niet serieus genomen en krijgen vaak te horen dat het ‘tussen de oren zit’. Dat het verhaal van de patiënt de sleutel tot vertrouwen is, blijkt ook uit deze documentaire. In deze film komen verschillende vrouwencardiologen, waaronder Angela Maas, Harriette Verwey en Janneke Wittekoek aan het woord. Zij vechten al bijna dertig jaar tegen het feit dat artsen nog steeds niet goed luisteren naar vrouwen. Ook vragen de cardiologen aandacht voor het gegeven dat de medische wetenschap alleen maar op mannen is gebaseerd en vrouwen niet deelnemen in onderzoek, vanwege mogelijke hormoonschommelingen welke de onderzoeksresultaten wellicht negatief beïnvloeden, en/of een zwangerschap. En juist daarom is het belangrijk om vrouwen eveneens mee te nemen in allerlei onderzoeken, en niet alleen gynaecologische!

Wederom blijkt in hoeverre de gezondheidszorg schromelijk heeft gefaald en de focus ook gericht moet worden op vrouwen. Immers, onze bevolking bestaat voor de helft uit vrouwen en het is klip en klaar dat het mannen- en vrouwenhart totaal anders zijn. Dus ik doe hierbij een oproep om niet alleen in de oorlog tegen het Covid-19 virus schouder aan schouder te staan, maar ook in de slag om het vrouwenhart; mannen, vrouwen en artsen, neem jullie verantwoordelijkheid en laten wij elke vrouw behandelen als een dame!

‘De slag om het vrouwenhart’ kijken? Zoek het via Google of rechtstreeks via:

www.npostart.nl/2doc/06-04-2020/VPWON_1312760

Blijf gezond!

Ps. Zorg goed voor jezelf en voor anderen en blijf de richtlijnen van het RIVM volgen!

Column door: Jan van Overveld

Voor meer columns van o.a Jan van Overveld klik hier


Geef een reactie