Kraaltjes die “hartmedicijnen” afgeven
De cardiologen gaan het geld gebruiken voor onderzoek naar een zeer revolutionaire therapie met stamcellen. De stamcellen worden opgeslagen in kraaltjes die in de bloedbaan worden gebracht. Daar blijven de cellen een lange periode therapeutische stoffen afgeven zodat het hart na een infarct minder schade oploopt en de kans op hartfalen vermindert. Het geld is afkomstig uit een gezamenlijk initiatief van de topinstituten BioMedical Materials (BMM), Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) en Top Institute Pharma (TI Pharma).
Bij de behandeling worden (mesenchymale) stamcellen ingespoten die maanden tot zelfs jaren meegaan. Die stofjes die de cellen afgeven maken de hartspier weer sterker na een hartinfarct. Ook repareren ze (deels) het litteken dat door het infarct is ontstaan. ”De stamcellen kunnen lang overleven doordat ze in microscopisch kleine kraaltjes worden gedaan waarin ze goed gedijen”, zegt interventiecardioloog Eric Duckers die het onderzoek leidt. “Normaliter zouden deze stamcellen binnen een aantal dagen verloren gaan, en daarmee zou ook de heilzame werking afnemen”. Het Erasmus MC zal dit onderzoek uitvoeren samen met het UMC Utrecht en de bedrijven CellMed AG en BioCompatibles Ltd. Dit laatste bedrijf zal de ‘celkralen’ maken.
Momenteel is het alleen mogelijk stamcellen direct in het hart van de patiënt te spuiten. Dan gaan ze echter niet zo lang mee. Duckers: ”Ze moeten hun werk gedurende één tot twee dagen doen, want ze overleven niet langer.” In het Erasmus MC loopt al een proef met deze stamcellenbehandeling. De resultaten op een eerste groep patiënten zijn veelbelovend. De patiënten herstellen sneller en beter.
Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 25.000 mensen opgenomen na een acuut hartinfarct. Veel van hen houden daarna last van gezondheidsproblemen, zoals hartritmestoornissen of ernstige vermoeidheid. Door nieuwe behandelingen te ontwikkelen hopen onderzoekers patiënten beter te kunnen helpen.
BMM, CTMM en TI Pharma zijn drie Nederlandse publiekprivate samenwerkingsverbanden op het gebied van life-sciences onderzoek. Onderzoekers konden bij deze instituten voorstellen indienen voor financiering van hun onderzoeken. Het onderzoek moest gaan over het ontwikkelen van doelgerichte medicijnafgifte in het lichaam. Het onderzoeksgeld wordt betaald door de samenwerkende partners (50%) en door het Ministerie van Economische Zaken (50%).
Bron: Erasmus M.C.
Geef een reactie