Koffie en thee beschermen tegen diabetes
Ze analyseerden de levensstijl van bijna 40.000 mensen gedurende tien jaar.
Het beschermende effect van koffie en thee blijkt uit een analyse van levensstijl en voeding, geïnventariseerd via vragenlijsten. De onderzoekers volgden de mensen tien jaar lang na het in kaart brengen van de levensstijl. Na tien jaar hebben ruim 900 van de 40.000 gevolgde mensen diabetes type II gekregen. Het blijkt dat mensen die drie koppen thee of koffie drinken minder kans op diabetes type II hebben dan mensen die nul tot één kop drinken. Ze lopen ongeveer veertig procent minder risico de ziekte te krijgen. Veel meer dan drie koppen per dag drinken heeft geen zin, het beschermende effect wordt niet groter. De epidemiologen gebruikten gegevens uit het bevolkingsonderzoek European Prospective Investigation into Cancer (EPIC-NL). De deelnemers hiervan hebben over tien jaar genomen 2,4 procent kans diabetes type II te krijgen.
Eerste auteur van het artikel is epidemioloog Susan van Dieren. “Eerder bleek al dat koffie een beschermende werking heeft op type 2 diabetes, maar voor thee was dit nog erg onduidelijk. Wij zagen in ons onderzoek een verlaagd risico op type 2 diabetes vanaf drie kopjes per dag, waarbij het niet uit maakte of dit koffie of thee was.”
Overigens blijken thee- en koffiedrinkers zeer verschillende levensstijlen te hebben. Het drinken van veel thee gaat samen met een hogere opleiding, meer bewegen, minder alcohol drinken, minder roken en minder overgewicht. Voor stevige koffiedrinkers geldt precies het omgekeerde. Die leven over het algemeen juist ongezonder.
Waarom koffie en thee beschermen tegen diabetes is niet duidelijk. Het effect lijkt niet te danken aan effecten van caffeïne, zouten of de bloeddruk. Wel bevatten koffie en thee antioxidanten waarvan gesuggereerd wordt dat ze het ontstaan van diabetes kunnen remmen. Maar dat verband is omstreden.
In Nederland lijden zo’n 740.000 mensen aan diabetes, 90 procent daarvan heeft diabetes type II.
Bekende risicofactoren voor het ontstaan van diabetes type II zijn overgewicht, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. Een levensstijl met ongezond eten en weinig bewegen draagt sterk bij aan die risicofactoren.
Bron UMC Utrecht
Geef een reactie