
Karma is een Bitch??
Is het je opgevallen dat deze uitspraak steeds vaker gebruikt wordt? Het zal wel duidelijk zijn dat ‘bitch’ hier als scheldwoord wordt gebruikt en dat er geen schattig vrouwelijk hondje mee bedoeld wordt. De uitdrukking kan vergeleken worden met uitdrukkingen als: Boontje komt om zijn loontje, wat je zaait zul je oogsten en God straft direct. Alleen klinkt het veel heftiger. De jeugd gebruikt ook vaak het woord Karma om aan te geven dat het je eigen schuld is dat er iets negatiefs met je gebeurt. Karma heeft op deze manier een erg negatieve betekenis gekregen, terwijl het eigenlijk positief is, of beter gezegd iets neutraals is, wat een positieve uitwerking kan hebben. Dat ga ik proberen uit te leggen.
Karma komt uit het Sanskriet en verwijst naar de universele wet van Acte en Reactie of van Oorzaak en Gevolg. We hebben al eerder besproken dat God, het oneindig Bewustzijn, of het Zelf, hoe we het ook willen noemen, niet straft, doodeenvoudig omdat het niet oordeelt. Op Bewustzijnsniveau bestaat er geen goed en fout. De mens doet iets en het gevolg is daaraan gekoppeld. Dit gevolg kan positief of negatief ervaren worden, maar het is simpelweg het gevolg van onze actie, die eraan voorafging. Hoe dan ook, het is altijd bedoeld om onze ogen te openen voor wie we werkelijk zijn, namelijk Oneindig Bewustzijn.
We kunnen er dus van leren, net zoals we van andere “fouten” kunnen leren. Als we op school een onvoldoende kregen, loonde het de moeite om te kijken wat we “fout” gedaan hadden, en als we bereid waren om hier iets mee te doen, dan was de kans groot dat we de volgende keer een bevredigender resultaat zouden bereiken.
Zo werkt dat ook met levenslessen, ze nodigen ons uit om zo door te gaan, of juist om er anders naar te kijken en er dus anders op te reageren.
Hoe dan ook, het begint altijd met onze eigen actie. Overigens staat deze actie meestal niet op zichzelf. Het is vaak een reactie op iets anders, iets dat ons raakt op positieve of negatieve wijze. Zo is er dus vaak sprake van lange ketens van oorzaken en gevolgen, die soms generaties lang in families of gemeenschappen door kunnen gaan. We kunnen dit oplossen door naar ons eigen stukje oorzaak en gevolg te kijken.
Dit is vaak lastig, omdat we geneigd zijn naar de ander te wijzen. Als die het anders had gedaan, zou ik ook niet zo gereageerd hebben. Mijn actie is dus een reactie op de actie van de ander, het is dus het Karma van de ander. Lekker puh, had hij of zij het maar anders moeten doen. We zijn ons er echter niet van bewust dat onze reactie hetzelfde is als onze eigen actie die weer een andere reactie veroorzaak. Zo gaat het Karma van de één over in het Karma van de ander (in dit geval van onszelf). Wij alleen kunnen deze keten doorbreken door naar ons eigen stukje te kijken en daar verandering in te brengen.
Als je vindt dat de ander dat niet verdient, ontzeg je jezelf het geluk en de vrede. Dan denk je de ander te straffen, maar tegelijk straf je jezelf. “Als je altijd doet wat je altijd hebt gedaan, zul je altijd krijgen wat je altijd hebt gekregen” (Einstein).
Eerlijk naar je Karma kijken is de weg naar vrijheid. Als karma dus een “bitch” is, laat het dan onze hulphond zijn!
HARTelijke groet,
Jan Chin
Foto: Jan Chin | © Leon Geraedts
Dit artikel verscheen eerder in het Hartbrug Magazine.
Geef een reactie