default-header
HomeNieuwsJe medische behandeling met voeding ondersteunen

Je medische behandeling met voeding ondersteunen

LeefstijlVoeding

donderdag 27 maart 2025, door Hartpatiënten Nederland

Tijdens het schrijven van de column over mijn recente ervaringen en lessen met de medische wereld, kwam ik op het idee om meer te delen over hoe je jouw medische behandeling kan ondersteunen met gezonde voeding. Er is namelijk ontzettend veel dat je zelf kan doen om je herstel te bevorderen, je sneller weer fit te voelen en je lichaam te ondersteunen met de genezing.

Het belang van voedingsstoffen

We weten allemaal wel dat voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten belangrijk zijn voor de gezondheid. Maar wist je ook dat je ze gericht kan inzetten bij herstel? Zo spelen bijvoorbeeld eiwitten een hele belangrijke rol in wondgenezing, kan collageen herstel van botten en kraakbeen ondersteunen en helpen pro- en prebiotica je darmen weer te herstellen na een antibioticakuur.

Gebruik van bepaalde medicatie heeft ook invloed op de opname van voedingsstoffen: metformine heeft invloed op je vitamine B12 gehalte, statines gaan vaak samen met vitamine D tekort (wat in Nederland sowieso al een probleem kan zijn) en antistollingsmedicatie kan vitamine K tegenwerken. In al deze gevallen is het belangrijk, zelfs noodzakelijk, om te zorgen voor de juiste suppletie. Eventueel zelfs je arts om injecties te vragen.

Een basis van gezonde voeding

Na een operatie of medische procedure is het extra belangrijk om gezond en ook voldoende te eten, genezing kost namelijk veel energie. Ondanks dat je op de bank zit of in bed ligt verbruik je genoeg calorieën. Je gezonde voeding zou moeten bestaan uit eten uit de natuur: groenten, fruit, vlees, vis, eieren, peulvruchten en gezonde vetten. Kleine hoeveelheden granen en gezonde koolhydraten zoals bruine rijst en havermout en alleen natuurlijke suikers.

In het ziekenhuis geven ze je namelijk ook het advies om gezond te eten, maar vervolgens mensen een boterham met margarine en hagelslag geven na een operatie is wat mij betreft niet het juiste startpunt. Ook hierin heb je zelf altijd een keuze, ik zou zeggen: start gelijk goed. Begin direct met de juiste dingen te eten, neem eventueel wat van huis uit mee, want voor gezonde voeding is er helaas in het ziekenhuis nog té weinig te vinden.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Probeer bij een geplande ingreep voorbereidingen te treffen, trek een aantal uur uit om voor jezelf gezonde maaltijden te maken die je slechts hoeft op te warmen. Zodat je de koelkast en eventueel vriezer vol hebt staan met alles wat je nodig hebt om snel weer op te knappen. Denk hierbij aan een mooie stoofpot, een ovenschotel, een curry met veel groenten, een pan met nasi, een aantal lekkere ontbijt- en lunchgerechten
én een pan met bottenbouillon (Bekijk hier het recept: dit is namelijk de ultieme superfood om snel te herstellen). Met deze eenvoudige voorbereiding voorkom je dat je naar de kant en klare oplossingen grijpt en ga je ontzettend veel verschil merken in hoe snel je weer hersteld bent. Als je een langere ziekenhuisopname tegemoet gaat, is het handig om voor de opname al met je gezonde voeding te beginnen. Richt je dan op voeding die het eten wat je krijgt kan aanvullen, om hierin ook je voedingswaarde te maximaliseren. Die kan jouw partner of degene die je helpt dan meenemen voor je.

Maximaliseer je voedingswaarde

Richt je bij de voeding voor herstel vooral op zoveel mogelijk voedingswaarde. Voeg bijvoorbeeld aan je ontbijt en lunch collageenpoeder en
weipoeder toe, eet ruim voldoende vezels voor de optimale opname, bijvoorbeeld een extra schep lijnzaad over je yoghurt, een lekker peulvruchten gerecht, havermout als ontbijt. Eet dingen met veel water oplosbare vitamines (C en B vitaminen) zo min mogelijk verhit. Zorg voor veel variatie, ongeveer 30 tot 40 verschillende groenten, fruit, kruiden en peulvruchten in een week zorgt voor een gezond én gevarieerde
darmflora en een optimale verdeling van voedingsstoffen. En, verwarm je gezonde maaltijd vooral niet in de magnetron, dit gaat ten koste van je voedingswaarde (en de smaak…)

Wil je jouw gezondheid nog een extra boost geven? De minicursus Kickstart your Health kan je daar bij helpen. Klik hier

 

Foto: Iris Heuer | © Fotografie Marijke Krekels Fotografie

Dit artikel verscheen eerder in het Hartbrug Magazine

 

 


Geef een reactie