default-header
HomeNieuwsInternationale aandacht voor Cardiologie in het OLVG

Internationale aandacht voor Cardiologie in het OLVG

vrijdag 5 februari 2010, door Hartpatiënten Nederland

Zaterdag 6 februari is de afdeling Cardiologie van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) te Amsterdam te zien in een uitzending van het programma ‘Kill or Cure?' van BBC World.
In een documentaire ‘At a Stroke' besteedt de zender aandacht aan RadioFrequente CatheterAblatie (RFCA)-behandeling van boezemfibrilleren: een bijzondere techniek om hartritmestoornissen te verhelpen. Aangezien het OLVG deze techniek als een van de weinige ziekenhuizen in de wereld via magneetstereotaxie uitvoert, kwamen de Britten naar Amsterdam om deze van nabij te filmen.

Hartritmestoornissen kunnen, naast therapie met medicijnen, ook worden behandeld met catheterablaties. Hierbij wordt met hulp van een catheter via de bloedbanen op de juiste plek in het hart een pijnloze radiofrequente wisselstroom toegediend. Medicijnen zijn een goed middel bij de behandeling van hartritmestoornissen maar werken niet bij elke patiënt. De methode met catheterablaties kan bij een groot aantal patiënten uitkomst bieden: de noodzaak tot het gebruiken van medicijnen voor deze ritmestoornissen kan verdwijnen of sterk verminderen.

In de bijzondere documentaire is te zien hoe een patiënt van cardioloog Muchtiar Khan in het OLVG de behandeling ondergaat. Door middel van een electrofysiologisch onderzoek wordt de ritmestoornis eerst goed in kaart gebracht, waarna door een gerichte verwijdering van hartspierweefsel de oorzaak van de ritmestoornis wordt weggenomen. Dit wordt gedaan door middel van verhitting met behulp van elektrische pulsjes (ook wel RadioFrequente CatheterAblatie (RFCA) genoemd).

Deze techniek wordt sinds zeven jaar in Nederland uitgeoefend. Muchtiar Khan is een van de weinige ervaren cardiologen-electrofysiologen die deze behandeling kan uitvoeren. In Nederland zijn twee centra, waaronder het OLVG, die deze behandeling aanbieden.

Ook cardioloog professor Freek Verheugt komt aan het woord in de documentaire vanwege zijn internationaal erkende expertise op het gebied van cardiovasculaire bloedstollingsproblematiek. Hij legt uit hoe een goede behandeling van boezemfibrilleren bijdraagt aan het verminderen van de kans op een beroerte.

De uitzending Kill or Cure is op zaterdag 6 februari om 9.30 uur te zien op BBC World. De uitzending wordt zondag 7 februari herhaald om 15.30 en 22.30 uur.

Bron: OLVG
 


Geef een reactie