default-header
HomeNieuwsIk denk, dus ik ben?

Ik denk, dus ik ben?

Columns

maandag 12 augustus 2019, door Hartpatiënten Nederland

Je kent deze uitdrukking, bekend geworden door de filosoof Descartes,  vast wel. In deze column wil ik het niet hebben over de filosofie van Descartes, maar wil ik het hebben over ons denken en de betekenis daarvan in ons bestaan.

In onze maatschappij worden de mensen die het best kunnen denken het meest gewaardeerd. Einstein, toch een van de grootste wetenschappers van onze tijd, wist dit mooi te relativeren. Hij zei: ‘De intuïtie is een Godsgeschenk, de ratio een dienaar; ergens in de tijd zijn we de dienaar gaan aanbidden en het geschenk vergeten’.

Ons denken beheerst vaak ons leven, overal hebben we wel een gedachte of een mening over. Als we denken een probleem te hebben, gaan we wikken en wegen om dit op te lossen. We willen de juiste keuze maken door alle voor en tegens nauwkeurig tegen elkaar af te wegen. Ons hart weet allang wat we moeten doen, maar door ons verstand op de eerste plaats te zetten, besluiten we dan soms toch om de ‘verstandigste’ keuze te maken.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.