default-header
HomeNieuwsHuisartsen bewaren medicijnen voor arme patiënten

Huisartsen bewaren medicijnen voor arme patiënten

Columns

donderdag 13 april 2017, door Hartpatiënten Nederland

Eigenlijk mag het niet, maar één op de vijf huisartsen bewaart overgebleven medicijnen voor patiënten die de hoge zorgkosten niet kunnen betalen. Dit bleek onlangs uit een onderzoek van het televisieprogramma Het Nationaal Zorgdebat, uitgezonden door Omroep MAX. Het onderzoek is uitgevoerd onder driehonderd huisartsen en vierhonderd apothekers.

De medicijnrestanten komen bijvoorbeeld van nabestaanden van een overleden patiënt, van ouderen die worden opgenomen in een verpleeghuis of van patiënten die allergisch blijken voor een bepaald medicijn of er om een andere reden mee stoppen. Formeel gezien mogen artsen deze overgebleven medicijnen niet bewaren en aan ‘arme klanten’ geven.

Het is wettelijk vastgesteld dat overgebleven medicijnen vernietigd moeten worden in de apotheek. Veel huisartsen vinden dit kennelijk zonde, omdat ze zien dat veel patiënten ze goed kunnen gebruiken. Een overgrote meerderheid van de huisartsen en apothekers merkt dat steeds meer patiënten moeite hebben om de zorgkosten te betalen. Meer dan negen op de tien huisartsen maakt mee dat patiënten zorg mijden, om zo te besparen op de hoge zorgkosten. Hierdoor spelen mensen met hun gezondheid, en soms zelfs met hun leven. Dit is natuurlijk heel erg!

Uit onderzoek is gebleken dat patiënten vooral afzien van fysiotherapie, medicatie, bloedonderzoek en bezoeken aan specialisten. Bijna één op de zeven huisartsen ziet dat patiënten zelfs operaties laten schieten vanwege de hoge kosten! Huisartsen die ervoor kiezen om de overgebleven medicijnen aan arme patiënten te geven, proberen hier iets goeds mee te doen en redden er wellicht zelfs levens mee.

Het verplicht eigen risico is momenteel € 385. Ik betwijfel ten zeerste of dit bedrag de komende jaren gaat dalen. Ik vrees eerder het tegenovergestelde. Eigenlijk is het toch ongelooflijk dat mensen in een welvarend land als Nederland onnodig moeten lijden als ze een ziekte hebben, doordat ze de zorg simpelweg niet kunnen betalen?! Er wordt steeds meer bezuinigd in de zorg en de patiënt is hier de dupe van.

PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vindt daarom dat het eigen risico in de zorg moet worden afgeschaft. Ook de SP en GroenLinks pleiten daarvoor, en het CDA wil het eigen risico verlagen.

Hoe denkt u over dit soort zaken? Doen de huisartsen er goed aan de medicijnrestanten in te zetten voor hun minder bedeelde patiënten? En hoe denkt u over het verplicht eigen risico? Ik ben erg benieuwd!

Column door: Marly van Overveld


Geef een reactie