Hoeveel kunnen ziekenhuizen nog bezuinigen?
Vanaf 2020 mogen ziekenhuizen qua budget niet meer groeien. Dat is vorig jaar afgesproken in een zogenoemde Hoofdlijnenakkoord. De nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), Ad Melkert, ziet daardoor problemen op de ziekenhuizen afkomen. Ziekenhuizen zitten „te krap in de jas”, zegt Melkert tegen NRC.
Melkert vindt om te beginnen dat ziekenhuizen minder markt en meer geld nodig hebben. Ze concurreren nu teveel met elkaar. Dan kan je de zorg op de juiste plek volgens Melkert wel vergeten. De macht van het geld geeft daardoor de doorslag. Dat is slecht voor de patiënt – zoals we allemaal inmiddels hebben mogen ervaren.
Hard werken, weinig verdienen
Vanaf 2020 mogen ziekenhuizen dus niet meer groeien – en dat terwijl de vergrijzing toeneemt. Ook wordt het zorgpersoneel onderbetaald, en zijn er te weinig handen aan de bedden. Hoe moet dat dan? Deze mensen hebben recht op een fatsoenlijk loon. Daarvoor is straks al helemaal geen ruimte meer. Wie wil er dan nog in de zorg werken, vragen wij ons hardop af.
Afschuiven
Een deel van de zorg verschuift weliswaar van het ziekenhuis naar artsen en wijkverpleging. Maar probeer maar eens een afspraak met je huisarts te maken. Drukdrukdruk. En de wijkverpleging wordt ook slecht betaalt, en ook daar zijn er mensen tekort.
Eerste Hulp
Al die maatregelen vergroten het risico dat de wachtlijsten op termijn langer worden, en de kwaliteit van de zorg minder, zegt ook Melkert in het NRC. Zo zie je dat ziekenhuizen in rap tempo hun Spoedeisende Eerste Hulp sluiten. In 2003 waren er 107, nu 83 – en van drie is sluiting aangekondigd, schrijft het NRC. Schandalig zo’n ontwikkeling, vinden wij. De zorg wordt op die manier op een onaanvaardbare manier uitgehold.
Markt
Dat de marktwerking niks is voor ziekenhuizen en zorg, zeggen wij al jaren. Die veroorzaakt faillissementen van ziekenhuizen, zoals in Lelystad en Amsterdam. De markt maakt dat ziekenhuizen niet graag samenwerken, omdat ze zich als concurrent van elkaar beschouwen. En omdat ze mooie sier willen maken, houden ze alles wat niet goed gaat onder de pet. De patiënt is daarvan het kind van de rekening.
Voor meer artikelen klik hier
Geef een reactie