Hoe verder met de donorwet?
DEN HAAG – D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra deed haar best, maar de Eerste Kamer nam nog geen besluit over haar nieuwe initiatiefwet voor een actief donorregistratiesysteem.
DEN HAAG – D66-Tweede Kamerlid Pia Dijkstra deed haar best, maar de Eerste Kamer nam nog geen besluit over haar nieuwe initiatiefwet voor een actief donorregistratiesysteem.
Zij pleit voor een actief donorregistratiesysteem. Dat wil zeggen: wil je géén donor worden, dan moet je dat duidelijk vastleggen. Anders ben je automatisch donor. Een hartenwens van menig hartpatiënt die dringend op een nieuw hart wacht. Soms zelfs vijf jaar lang, momenteel.
Dijkstra wist een groot aantal leden van de Eerste Kamer echter niet te overtuigen, die dinsdag de 30ste januari. Nu ben je pas donor, als je dat uitdrukkelijk aangeeft. Dijkstra wil die wet als het ware omkeren. Maar met name PvdA en CDA vroegen zich af, wat dan de rol van de nabestaanden is.
Jaarlijks sterven zo’n 140 mensen die wachten op een nieuw orgaan. Maar mag je een orgaan van iemand die hersendood is wel gebruiken om iemands leven te redden? Wie bepaalt dat? De man of vrouw in kwestie zelf, of de nabestaanden, of de overheid? Meerdere senatoren wilden een antwoord op die vraag, maar Dijkstra kwam er niet uit.
Iedereen wil dat er meer donoren komen. Maar kan dat niet ook met de huidige wet, door meer voorlichting, vroegen senatoren zich af? En heiligt het doel (een nieuwe wet) de middelen, ook al schenden die het in de grondwet verankerde zelfbeschikkingsrecht van een mens, was een andere vraag.
Andere senatoren stelden dat niet iedereen de consequenties kan overzien van een keuze, of het niet kiezen – in dit geval ook een keuze. Laaggeletterden bijvoorbeeld, die snappen niet waar het om gaat. Als zij niks doen, staan ze daarmee wellicht ongewild organen af na hun dood. De SP stelde in dit verband: ,,Niet kiezen bestaat niet’’.
Dijkstra verzette zich verder tegen een vetorecht voor nabestaanden, en ook dat riep nieuwe vragen op. Tenslotte vinden veel senatoren dat er ruimte moet zijn voor twijfel. Dat betekent dat mensen het recht moeten houden om niet te kiezen.
De Eerste Kamer stemt op 13 februari over de nieuwe wet. Hartpatiënten Nederland wenst de senatoren veel wijsheid toe. Als wij stemrecht zouden hebben, zouden we natuurlijk voor de nieuwe wet stemmen. Maar we leggen ons neer bij de uiteindelijke beslissing van de Kamer.
Geef een reactie