default-header
HomeNieuwsHet pillenbedrog: Hebben de ‘farmareuzen’ te veel macht?

Het pillenbedrog: Hebben de ‘farmareuzen’ te veel macht?

vrijdag 4 maart 2016, door Hartpatiënten Nederland

Welkom in het laatste Hartbrug-Magazine van 2015. De tijd vliegt!

Wij kijken terug op een succesvol jaar, met nieuwe goede initiatieven zoals HartSignaal en diverse geslaagde HartbrugReizen, die ervoor zorgden dat weer veel enthousiaste reizigers met een gerust gevoel op vakantie konden.

Ook afgelopen jaar is weer gebleken dat het belangrijk is om op diverse gebieden een vinger aan de pols te houden. Denk bijvoorbeeld aan de discussie over de vrije artsenkeuze, de wachttijden in de zorg en de problematiek rondom de DPP4-remmer en AstraZeneca. Gelukkig zijn er ook goede ontwikkelingen. Zo komt er steeds meer aandacht voor gezonde voeding en zijn er veelbelovende ontwikkelingen op het gebied van e-Health.

Een onderwerp dat helaas nog steeds actueel is, is de macht van de farmaceutische industrie. Onlangs las ik een artikel in Trouw, waardoor ik me realiseerde hoe belangrijk het is dat wij ons niet laten sponsoren of subsidiëren door deze industrie.

Het genoemde artikel gaat over de Deense hoogleraar geneeskunde Peter Gøtzsche, die een dubbele revolutie in medicijnenland bepleit. Hij is van mening dat onafhankelijke onderzoekers middelen moeten testen, in plaats van dat producenten hun eigen middelen testen. ‘De pillenindustrie heeft meer doden op haar geweten dan de maffia’, zegt hij. ‘In de EU en de VS zijn geneesmiddelen doodsoorzaak nummer drie, na hartziekten en kanker.’

Als hij gelijk heeft is dat natuurlijk ongelooflijk! U weet inmiddels ook dat er enorm veel geld omgaat in deze wereld. Enkele statistieken: In 2012 verkochten de vijftig grootste farmaceutische bedrijven voor 564 miljard euro aan receptgeneesmiddelen. Volgens dagblad De Pers kocht fabrikant Merck in 2007 voor bijna vijf miljard (!) dollar duizenden rechtszaken af die te maken hadden met Vioxx: een ontstekingsremmer/pijnstiller die hartinfarcten en beroertes kon veroorzaken.

De hierboven genoemde hoogleraar Gøtzsche schat het aantal doden wereldwijd op 120.000 (in Nederland vielen volgens NRC waarschijnlijk iets meer dan tweehonderd doden). Celebrex van Pfizer, ook een pijnstiller die vaatproblemen veroorzaakt, werd volgens Gøtzsche 75.000 mensen fataal en het anti-psychoticum Zyprexa van Eli Lilly zo’n 200.000, door bijwerkingen als hartfalen. Ook de moeite waard om hierbij te vermelden: Het bedrijf maakte tot 2009 wel al 39 miljard omzet met dit middel…

Ik ben het met Gøtzsche eens dat patiënten alles behoren te weten over het geld dat er bij onderzoeken betrokken is, en over de mogelijke conflicterende belangen van onderzoeken. Artsen moeten hier transparant over zijn. Gøtzsche adviseert dan ook om uw arts gewoon te vragen of hij of zij geld of andere gunsten van farmaceutische bedrijven ontvangt en dat u gerust kunt vragen of er goedkopere alternatieven zijn voor een voorgeschreven geneesmiddel. Hoe denkt u hierover? Zou u dergelijke vragen durven en willen stellen aan uw arts, of is dat een brug te ver?

Ook geeft hij de tip: ‘Als je patiëntenorganisatie gunsten van de farmaceutische industrie accepteert, zeg dan je lidmaatschap op’. Dat is bij Hartpatiënten Nederland gelukkig niet nodig!

Ik ben benieuwd naar uw mening over dit onderwerp! Wilt u hierop reageren? Reageer dan hieronder of mail naar mvanoverveld@hartpatienten.nl

Deze column verscheen eerder in Hartbrug-Magazine 2015-6

Geschreven door onze Gastredactie.

Geef een reactie