default-header
HomeNieuwsHet belang van een testament

Het belang van een testament

Columns

zondag 11 augustus 2024, door Hartpatiënten Nederland

Vijf jaar geleden nam een mevrouw contact op om haar testament te bespreken. Ze wou alles goed regelen. Ze had geen kinderen en wilde het grootste deel nalaten aan goede doelen, gelukkig ook aan Hartpatiënten Nederland! Ook had ze nog foto’s en familiestukken. Deze wilde ze graag in de familie houden, maar alleen naar specifieke neven en nichten. Met enkelen heeft ze goed contact, met anderen helemaal niet. Ze wilde graag dat de familiestukken alleen terecht zouden komen bij familieleden waar ze goed contact mee had.

Vorig jaar werden wij gebeld door een neef, die aangaf dat zijn tante overleden was. Hij en zijn zus waren al bezig met het regelen van de uitvaart. U voelt hem al aankomen: juist met deze neef en nicht had mevrouw naar eigen zeggen weinig tot geen contact. Gelukkig bleek dat de uitvaart geregeld werd, zoals mevrouw wenste.

Daarna werd het al snel lastiger. De neef en nicht hadden een afschrift van het testament en het codicil gevonden in de woning, vóór ze ons op de hoogte stelden van het overlijden. Na de uitvaart kwam de mededeling dat zij zich niet konden vinden in het testament. Of wij de goede doelen konden voorstellen om te schikken. Ik was verrast over de woordkeuze. Schikken? Was er dan een conflict? Het testament was duidelijk: geen familie! Ze gaven aan dat tante toch wel verward was, en de laatste jaren niet meer goed wist wat ze deed. Zij hadden de laatste jaren veel gedaan en vonden dat de familie ook de helft van de nalatenschap mocht verdelen. Desnoods, dreigden ze, zou het testament bij de rechter worden aangevochten.

Als benoemde executeur ben je dan toch verbaasd over de opstelling van de familie. Mevrouw had bewust een testament en een codicil gemaakt. Dat kan niet door familie aan de kant geschoven worden. Na overleg met de erfgenamen heb ik de neef en nicht verteld dat de erfgenamen niet meegingen in de schikking. Het testament is rechtsgeldig en moet als zodanig uitgevoerd worden. Ook heb ik geadviseerd zich te laten ondersteunen door een advocaat.

Daarna hebben wij niets meer vernomen van deze neef en nicht. Wij hebben gezorgd dat de familiestukken bij de gewenste familie terechtkwam. Na afwikkeling van de nalatenschap kregen de goede doelen een mooi bedrag voor de idealen van mevrouw!  Zorgt u ook dat uw wensen in uw testament zijn opgenomen? Het is verstandig om uw testament eens op te zoeken en na te lezen of alles nog klopt!

Henk de Graaf is oprichter van directeur van Centrum Nalatenschappen.

Henk de Graaf

Dit artikel verscheen eerder in het Hartbrug Magazine.


Geef een reactie