Help, mijn medicijn is niet te krijgen
Kent u dat verschijnsel? Dat je eigen apotheek het door de arts voorgeschreven medicijn niet heeft? Heel wat mensen overkomt dat geregeld. Leuk is anders. Altijd weer hetzelfde gezeur. Het lijkt er sterk op dat de farmaceutische industrie het vertikt om medicijnen naar Nederland te sturen omdat ze er elders meer voor vangen.
De industrie zelf beweert dat het zou gaan om leveringsproblemen. Alsof ze worden getroffen door een ramp waar ze niks aan kunnen doen. Volgens mij proberen ze de Nederlandse overheid en de zorgverzekeraars te dwingen meer te betalen voor hun medicatie.
In andere landen krijgen ze meer geld voor hun pillen en poeders. En zie: daar zijn geen leveringsproblemen. Wat een ongelooflijke harteloosheid!
Ik vind dat niet alleen de zorgverzekeraars, maar ook de farmaceutische industrie een zorgverplichting heeft jegens mensen die medicijnen nodig hebben. Mensen die zich nu vaak gedwongen zien weet ik hoever te gaan reizen om nog ergens hun medicijnen te bemachtigen.
Voor alle betrokkenen gaat hier veel tijd in zitten. Je arts schrijft een medicijn voor omdat je dat medicijn nodig hebt. Je hoort van je eigen apotheek: ‘sorry, hebben we niet, wordt niet geleverd. De voorraad is op’. Dan moet jouw apotheek collegaapothekers in de buurt gaan bellen. Of als je pech hebt, moet je dat zelf doen. Die naburige apotheken moeten gaan zoeken, en zitten vaak met schaarste. Als iemand de benodigde medicijn nog in voorraad heeft, kun je het beste snel in je auto springen en
erheen rijden, vóór het ook daar op is. Er zijn mensen die voor hun medicatie zelfs naar het buitenland gaan, naar België of Duitsland, omdat het betreffende medicijn daar gewoon verkrijgbaar is. Daar is blijkbaar geen leveringsprobleem.
De apothekersassistenten bellen vaak de zorgverlener met de vraag of een alternatief beschikbaar is voor het medicijn in kwestie. Dat soort belletjes belast zowel de agenda van de apotheek als ook die van de voorschrijver. Het kost ergernis en tijd. En tijd is geld. Uiteindelijk wordt de hele zorg onnodig belast en daarvan is de patiënt de dupe. De oorlog tussen zorgverzekeraars enerzijds en de farmaceutische industrie anderzijds wordt over de rug van de patiënt uitgevochten. Onaanvaardbaar, vinden wij. Dat moet anders, en wel snel.
Deze ellende treft niet alleen hartpatiënten, maar teistert iedereen die afhankelijk is van geneesmiddelen. Alles draait om geld. Wij hebben de minister gevraagd maatregelen te treffen zodat er weer voldoende medicijnvoorraad is en tijdelijke tekorten op te vangen. Ook pleiten we voor strengere regulering van farmaceutische bedrijven en zorgverzekeraars, om dit soort stressvolle toestanden te voorkomen. Stress is immers bijzonder slecht voor hart en bloedvaten.
HARTelijke groet,
Jan van Overveld
Dit artikel verscheen eerder in het Hartbrug Magazine.
Geef een reactie
Ik vind dit een héle goede column. Heb een gedeelte op mijn website
http://www.huubsfibromyalgiesite.nlgeplaatst met verwijzing naar uw website.
Wij lotgenoten zijn afhankelijk van medicijnen en dergelijke en niet alleen
medicijnen voor mensen met fibromyalgie. Soms is het werkelijk een ramp.
Dank je wel voor deze goede column.