default-header
HomeNieuwsHave fun along the way

Have fun along the way

Bekende Nederlanders

zondag 1 september 2024, door Hartpatiënten Nederland

Een paar jaar geleden sprak Hartbrug Magazine met Lennert Wolfs. Toen 23, nu 27, maar nog steeds diezelfde bruisende Belgische DJ die midden in zijn leven staat. In ‘Hoe gaat het nu met?’ nemen wij poolshoogte en stellen de vraag; hoe gaat het nu met… Lennert Wolfs.

Lennert wordt geboren met de Tetralogie van Fallot. Een aangeboren hart- en longafwijking waarbij er vier bouwfouten zijn: de lichaamsslagader (aorta) is te groot, de longslagader is te klein, de spierwand van de rechterkamer is verdikt en er zit een gaatje in het tussenschot van de hartkamers. Hierdoor wordt de doorbloeding gehinderd en krijgt het lichaam te weinig zuurstof. Vele (open)hartoperaties volgen en hij beland in een alsmaar doordenderende achtbaan. Maar relativeren kan hij als de beste en het leven is te kort om bij de pakken neer te zitten zoals hij zelf zegt, dus leeft hij elke dag alsof het de laatste is.

Have fun

‘Have fun along the way’ is nog steeds Lennerts lijfspreuk en hem meer dan op het lijf geschreven. Hij zit boordevol energie en is elke dag opnieuw dankbaar voor de experimentele hartklep die via een katheter is ingebracht op 10-jarige leeftijd. Deze klep is gemaakt van organisch materiaal van een koe: “Nóg een openhartoperatie bleek te risicovol. In plaats daarvan stelde mijn behandelend cardioloog een experimentele behandeling uit het buitenland voor. Het ironische? De klep draagt de naam ‘Melody’. In de tussentijd heb ik nog geen nieuwe operatie moeten ondergaan, dus dat is super! Ik ga uiteraard wel elk half jaar op controle, maar voorlopig ziet alles er goed uit en ben ik sinds Melody stabiel!”

En dat Melody een schot in de roos was, blijkt elke dag weer: “Alles gaat echt heel erg goed! In de eerste plaats voel ik mij goed en kan ik doen en laten wat ik wil – echt zalig! Vooral omdat ik een erg druk leven heb, maar tegelijkertijd haal ik daar enorm veel energie uit. Ik ben DJ en werk fulltime voor een entertainment brand waardoor ik continue in de weer ben. En ondertussen hoop ik dat ik een beetje volwassener ben geworden – ik heb inmiddels een baard. Maar voor de rest laat ik alles zijn gangetje gaan!”

Het leven op zijn beloop laten is voor de Belgische DJ en producer tot op zekere hoogte mogelijk, omdat hij ook heel hard werkt: “In 2000 was ik een opkomende DJ en producer en dat ben ik nog steeds. Ik doe het graag en heb inmiddels op de MainStage van Tomorrowland gestaan. Ook heb ik boekingen in Dubai gehad. Maar ik sta ook nog elke week in mijn residentie Carré!” De door Lennert opgerichte Hart Beats is ook een voorbeeld van hoezeer hij voor het leven gaat: “Ik heb Hart Beats opgericht om kinderen en jongeren met een hartaandoening samen te brengen en te ondersteunen op een voor mij bekende manier, door muziek. Kortelings na het vorige interview heb ik samen met de ‘Hartekinderen VZW’ een feestje op poten gezet tijdens het jaarlijkse hartenkamp (een vereniging voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een aangeboren hartafwijking en hun families in België red.). De kids kregen een DJ-workshop van mijzelf en daarna volgde een fantastisch feestje als afsluiter van het kamp! Helaas bleek het opzetten van een scholenprogramma over veerkracht waar ik eveneens mee bezig was veel moeilijker dan gedacht dus dat idee is voorlopig geparkeerd.”

Slingers ophangen

Vier jaar geleden spatte de positiviteit van Lennert af en keek hij alleen maar vooruit. En dat is vandaag de dag onveranderd. Hij zit vol wilskracht en veerkracht. Lennert wil dan ook voor het leven gaan ondanks zijn ‘belemmeringen’: zijn obstakels probeert hij altijd in zijn voordeel te gebruiken. En dat wil hij meer dan graag ook anderen meegeven: “‘Het leven is één groot feest, maar je moet zelf de slingers ophangen’, klinkt misschien wat cheesy, maar daar ga ik voor. Het kan soms even tegenzitten en iedereen kan te maken krijgen met bijvoorbeeld een verlies van een dierbare, een beperking of dus een hartafwijking. Maar het belangrijkste is om leren omgaan waarmee je dealt en dat doe je door veerkracht te ontwikkelen. Je mag jezelf niet blindstaren op wat ‘niet kan’, maar ga in plaats daarvan alles ontdekken wat wel kan! ‘Elk nadeel heb ze voordeel'”, zei een wijs iemand eens.

Foto: Lennert Wolfs

Dit artikel verscheen eerder in het Hartbrug Magazine


Geef een reactie