Hartschokapparaten keer op keer vernield
De stichting is in het leven geroepen om deze apparaten op zoveel mogelijk plaatsen op te hangen. "Alleen al in Twente krijgen jaarlijks honderden mensen een hartstilstand en een ambulance moet soms van ver komen. Als er dan een AED in de buurt is, kan een leven worden gered", legt Poort uit.
Informatiepunt
De draagbare toestellen die met een schok het hart weer in beweging moeten brengen, zijn ook opgehangen bij de winkel en informatiepunt van de stichting aan de Deldenerstraat in Hengelo. "Ze hangen in het zicht, dat moet ook wel, want je moet er snel bij kunnen." Al vier keer hebben echter vandalen een AED kapot gemaakt, gestolen en zelfs in het water gegooid. Het infocentrum is pas sinds oktober open.
"We werken wel met pincodes, zodat je ze niet zomaar mee kunt nemen. Maar ze vernielen ook de beveiliging om het apparaat heen en trappen dan de AED in puin. Wie doet nou zoiets", vraagt hij zich hardop af. Poort vreest dat dronken uitgaanspubliek verantwoordelijk is voor de vernielingen die al een schadepost van enkele duizenden euro's hebben veroorzaakt. "Dat je moedwillig levensreddende apparatuur vernietigt, daar kan ik met mijn hoofd niet bij. Schandalig!"
De politie Twente bevestigt dat er meerdere aangiften van vernielingen van AED's zijn gedaan, maar spreekt niet van een trend.
Dit artikel verscheen in De Telegraaf d.d. 30-03-2010
Geef een reactie