Hartpatiënten toen en nu
Een jubilerende organisatie als de onze kijkt terug op veertig jaar, waarin het landschap totaal en ingrijpend wijzigde. Zowel letterlijk als figuurlijk. De hartpatiënt van nu is bijna niet meer te vergelijken met de hartpatiënt van toen.
Een jubilerende organisatie als de onze kijkt terug op veertig jaar, waarin het landschap totaal en ingrijpend wijzigde. Zowel letterlijk als figuurlijk. De hartpatiënt van nu is bijna niet meer te vergelijken met de hartpatiënt van toen.
Enkele pioniers richtten toen een organisatie op, die door de jaren heen uitgroeide tot onze stichting Hartpatiënten Nederland. Een organisatie die ervoor gezorgd heeft, dat hartpatiënten snel en efficiënt hulp vinden. Een organisatie die ervoor gezorgd heeft dat het hartpatiënten nu goed gaat. Veertig jaar geleden was er een enorme verbondenheid onder hartpatiënten, en vele tienduizenden werden lid van onze toenmalige vereniging. Sindsdien zijn de tijden veranderd.
We zijn het slachtoffer van ons eigen succes. Want de moderne hartpatiënt wordt zo goed verzorgd, dat met name de jongere generatie zichzelf vaak geen hartpatiënt meer voelt en vaak ook geen verbondenheid meer voelt met lotgenoten. Dat is een ontwikkeling die diepe maatschappelijke wortels heeft. En zeker geen goede ontwikkeling!
De Italiaanse filosoof en linguïst Raffaele Simone wijst erop dat de Europese burger zich in toenemende mate alleen nog maar bezig houdt met consumeren. Hij is uitsluitend bezig met zijn eigen leven zo aangenaam mogelijk te maken, en let niet meer op de rest, op andere mensen. De moderne burger staat met zijn rug naar de maatschappij, aldus Simone. Die burger heeft alleen nog maar eigen voordeeltjes in de kop, wil zo vaak mogelijk op vakantie, is vooral geïnteresseerd in het uiterlijk in plaats van in zijn en andermans innerlijke wezen, en verdiept zich in de laatste elektronische snufjes.
Daaraan gaat de samenleving langzaam maar zeker kapot. Solidariteit, wat voor de ander over hebben, ook denken aan mensen met de smalle beurs, aan de chronisch zieken, aan de verschoppelingen, dat is er niet meer bij: de moderne mens heeft het te druk met consumeren en zichzelf verwennen. Al het geld gaat aan hemzelf op. We hoeven maar om ons heen te kijken, te zien hoe onze samenleving verloedert, omdat iedereen alleen maar aan zichzelf en zijn eigen hachie denkt, om te weten dat het waar is, wat Simone zegt. In het NRC van zaterdag 25 september verwijst Simone naar een bekende uitspraak van Berlusconi, die zegt: ‘Lees geen kranten en trouw rijk’. Zo’n uitspraak is typerend voor de opvatting van de moderne mens in West Europa.
Hartpatiënten Nederland ervaart de toenemende kilheid van deze samenleving ook. Een kilheid die ontstaan is in de harten der mensen, waar egoïsme en hebzucht om voorrang strijden. Desondanks – wij kunnen niet anders – blijven wij overtuigd van de noodzaak van solidariteit en lotsverbondenheid. Want alleen bereik je niets, tenzij je bulkt van het geld. Alleen samen kunnen we verder, alleen samen kunnen we blijven strijden voor de rechten van hartpatiënten. Zonder uw steun zijn we nergens!
Henri Haenen
Geef een reactie