default-header
HomeNieuwsHartpatiënten Nederland ernstig bezorgd om wurgcontracten met ziekenhuizen

Hartpatiënten Nederland ernstig bezorgd om wurgcontracten met ziekenhuizen

dinsdag 3 april 2018, door Hartpatiënten Nederland

Hartpatiënten Nederland is ernstig bezorgd over door Menzis gemaakte nieuwe afspraken. Menzis heeft afspraken gemaakt met tien ziekenhuizen, die neerkomen op wurgcontracten. Als ze teveel dotter- of bypassoperaties moeten overdoen, moet ze de kosten uit eigen zak betalen.

Hartpatiënten Nederland is ernstig bezorgd over door Menzis gemaakte nieuwe afspraken. Menzis heeft afspraken gemaakt met tien ziekenhuizen, die neerkomen op wurgcontracten. Als ze teveel dotter- of bypassoperaties moeten overdoen, moet ze de kosten uit eigen zak betalen. Onaanvaardbaar, vindt Hartpatiënten Nederland. 
 
Volgens Menzis wordt kwaliteit voortaan beloond in plaats van het aantal behandelingen. Maar Hartpatiënten Nederland vindt dit een regelrechte neerwaartse spiraal rond complexe ingrepen. Als gevolg van de houding van Menzis zullen deze voortaan minder snel worden uitgevoerd. De kostenbesparing die Menzis nastreeft leidt tot een zoveelste poging aan een leven een prijskaartje te hangen, aldus Hartpatiënten Nederland. 
 
‘Met deze maatregel bestaat het risico dat deze ziekenhuizen minder vaak de mogelijkheid geven tot heroperatie’, vreest Marly van Overveld van Hartpatiënten Nederland. ‘Het vertrouwen in de zorg loopt hierdoor een flinke deuk op. Onaanvaardbaar!’. 
 
De kans bestaat dat deze ziekenhuizen hoogrisico-patiënten gaan weren. Bij hen zijn de risico’s op heroperaties immers groter. ‘Deze afspraken zijn niet in het belang van patiënten en artsen, maar uitsluitend in het belang van Menzis’, aldus Van Overveld. ‘Het gevolg daarvan is dat ziekenhuizen voortaan alleen de krenten uit de pap pakken en daarvoor nog beloond worden ook!’
 
Ook vindt Van Overveld het onacceptabel dat een zorgverzekeraar ziekenhuizen dwingt zelf de beurs te trekken zodra operaties vaker over moeten. ‘Dat zet een enorme druk op de ziekenhuizen en de behandelaar, en die druk komt een operatie niet ten goede’, vreest Van Overveld. ‘Dat levert de behandelaar en het gehele behandelteam extra stress op.’
 
Van Overveld vindt het vreemd dat in dit verband wordt gesproken van ‘mislukte operaties’ die over moeten. ‘Er kunnen zich achteraf altijd complicaties voordoen die een nieuwe ingreep nodig maken. Bijvoorbeeld een niet te voorziene bloeding na een bypass. Met de nieuwe afspraak lijkt het alsof de chirurg een wanprestatie heeft geleverd. Zo ga je niet met mensen om!’
 
Hartpatiënten Nederland wil dan ook dat de afspraken worden ingetrokken. ‘Dit mag niet, dit kan niet, en dit accepteren wij niet.’ Hartpatiënten Nederland beraadt zich op acties. 
 

Geef een reactie