Hartfalen ligt op de loer voor ex-borstkanker-en lymfoompatiënten
Patiënten die in het verleden zijn behandeld voor borstkanker of lymfoom moeten alert zijn op de symptomen van hartfalen.
Patiënten die in het verleden zijn behandeld voor borstkanker of lymfoom moeten alert zijn op de symptomen van hartfalen. Volgens arts-onderzoekers van de Mayo Clinic lopen zij het risico op congestief hartfalen. Wel drie keer meer in vergelijking met patiënten die geen kanker hebben gehad.
Congestief hartfalen
Bij congestief hartfalen is het hart minder goed in staat om bloed door het lichaam te pompen. Ex-patiënten zouden al een jaar na hun kankerdiagnose een verhoogd risico hebben. In de 20 jaar nadat ze uitbehandeld zijn, blijkt 1 op de 10 met hartfalen te maken te krijgen.
Wat zijn de risico’s op hartfalen?
Het onderzoeksteam onderzocht onder leiding van cardioloog Carolyn Larsen ruim 2000 patiënten. De veranderingen in hun gezondheid zijn in de periode van 1985 tot 2010 gevolgd. Het ging voornamelijk om patiënten die behandeld waren met een specifiek chemotherapiemiddel. Van dat middel is bekend dat het schade kan toebrengen aan de hartspier.
De bevindingen van het team op een rij:
• Binnen vijf jaar na kankerdiagnose was er een drie keer hoger risico op hartfalen. Na 20 jaar, als patiënten kankervrij waren, bleek het risico twee keer zo waarschijnlijk
• Van elke 100 patiënten ontwikkelden 7 hartfalen in een periode van gemiddeld 8,5 jaar
• Het grootste risico was aanwezig voor patiënten die ook diabetes hadden of behandeld waren met hogere doses van een specifiek chemotherapiemiddel
Lees verder op: mijngezondheidsgids.nl
Geef een reactie