default-header
HomeNieuwsHartchirurg met kras in zijn ziel

Hartchirurg met kras in zijn ziel

woensdag 27 februari 2019, door Hartpatiënten Nederland

Op 1 februari 2017 overleed de in Maastricht werkzame hartchirurg Abdullrazak Hossien op 42-jarige leeftijd. Een zeer bekwaam hartchirurg, een groot verlies voor het academisch ziekenhuis in Maastricht (azM).

Op 1 februari 2017 overleed de in Maastricht werkzame hartchirurg Abdullrazak Hossien op 42-jarige leeftijd. Een zeer bekwaam hartchirurg, een groot verlies voor het academisch ziekenhuis in Maastricht (azM). Hossien stierf met een kras in zijn blazoen, schreef dagblad de Limburger medio februari. De man had een strafblad, was voorwaardelijk veroordeeld wegens mishandeling van zijn vrouw.

Alleen had hij daar geen melding van gemaakt. De uit Raqqa in Syrië afkomstige arts studeerde geneeskunde in Roemenië, reisde in 2003 naar Duitsland en vervolgens in 2010 naar Engeland, waar hij zich inschrijft in het Britse medisch register om er als arts bij het Morriston-ziekenhuis in Swansea, Wales, aan de slag te gaan. Bij deze inschrijving vergeet hij echter te vermelden wat er in 2008 in Duitsland gebeurde. Op oudejaarsavond mishandelt hij zijn vrouw, iets waarvoor hij in 2012 wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van tien maanden. 

Maar hij zit dan al in Engeland en werkt er aan een grote uitvinding: volgens dagblad de Limburger ontwikkelt hij daar een operatiesimulator voor chirurgen in opleiding, gemaakt van een snoepblikje van een euro. Een draagbaar instrumentje waarmee je op een willekeurige plek aorta-operaties kunt oefenen. Niet zomaar een uitvinding dus! Een ware doorbraak!

Met deze vinding wint hij in 2013 in Wenen een prijs. Een jaar later verhuist hij naar Cadier en Keer bij Maastricht en gaat aan de slag bij het azM. Hij laat zich opnemen in het zogenoemde BIG-register, nodig om zijn vak te kunnen uitoefenen. Maar het lot haalt hem in. 

Met terugwerkende kracht wordt in 2014 zijn artsbevoegdheid in Duitsland ingetrokken, evenals zijn verblijfsvergunning voor dat land. Dit wegens zijn veroordeling om de mishandeling. De Engelsen doen hetzelfde in 2015, na van zijn strafblad op de hoogte te zijn gebracht door de Duitsers. ,,Hossien zit dan al in Maastricht, waar hij naar ieders tevredenheid werkt en demonstratiefilmpjes van zijn simulator uploadt op Youtube’’, schrijft de Limburger. Dan pakken donkere wolken zich samen. 

Het Ministerie van Volksgezondheid schrapt de naam van de chirurg uit het BIG-register. Hij mag vanaf dan geen contact meer hebben met patiënten. Wel mag hij nog onderzoek doen. Maar ook daaraan komt een einde: op 1 februari overlijdt Abdullrazak Hossien aan een agressieve vorm van alvleesklierkanker, nog geen 43 jaar oud. Sindsdien staat hij te boek als ,,foute’’ arts. Dat steekt zijn nabestaanden enorm, laten zij in de Limburger weten.

Zijn tweede vrouw (niet de mishandelde dus) sleept het ministerie van Volksgezondheid voor de rechter. Volgens de weduwe had het ministerie haar overleden man nooit mogen schrappen uit het BIG-register. Als arts heeft Hossien immers nooit iets verkeerds gedaan, nooit een fout gemaakt. Hij had alleen verzuimd te melden dat hij (voorwaardelijk) was veroordeeld wegens mishandeling van zijn vrouw. Wat zou er gebeurd zijn als hij dat wél had gemeld?

De weduwe wilde zijn naam zuiveren en een schadevergoeding. Helaas wees de rechtbank haar verzoek af. En als klap op de vuurpijl verwierp ook de hoogste rechter, de Raad van State, het hoger beroep van de weduwe begin februari. 

Inmiddels is de man volgens de advocaat van de weduwe wel in Duitsland in ere hersteld. 

Wat blijft zijn diverse publicaties van Hossien evenals zijn operatiesimulator. ,,Veel dank. Een voortreffelijke simulator. Ik was op zoek naar zo’n ding”, citeert de Limburger de reactie van ene Rasha Salim op Youtube. Het apparaatje is nooit in productie genomen, aldus de krant. 

Bron: De Limburger

 


Geef een reactie