default-header
HomeNieuwsHart- en vaatcentrum van UMC Utrecht ontvangt unieke Europese accreditatie

Hart- en vaatcentrum van UMC Utrecht ontvangt unieke Europese accreditatie

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 10 juli 2019, door Hartpatiënten Nederland

Het Hart- en vaatcentrum van het UMC Utrecht heeft als eerste centrum in Nederland een accreditatie voor preventie ontvangen van de European Association of Preventive Cardiology (EAPC). De accreditatie houdt in dat het Hart- en vaatcentrum werkt volgens de normen en richtlijnen van European Society of Cardiology (ESC) voor primaire en secundaire preventie en sport. “De accreditatie is verleend voor een periode van 3 jaar”, vertelt Hendrik Nathoe. Er zijn slechts 5 ziekenhuizen in Europa die deze accreditatie hebben. Het UMC Utrecht is het enige ziekenhuis dat voor alle categorieën is geaccrediteerd.

Hendrik Nathoe is cardioloog en medisch hoofd van het Hart- en vaatcentrum en ontving het certificaat uit handen van Barbara Casadei, president van de ESC. “Het certificaat is gebaseerd op drie onderdelen: primaire en secundaire preventie en sport”, zegt Nathoe trots. “Primaire preventie is het voorkomen van hart- en vaatziekten bij in principe gezonde mensen. Secundaire preventie richt zich op het voorkomen van verergering van hart- en vaatziekten bij patiënten die reeds bekend zijn met hart- en vaatziekten. Bij sport gaat het om preventief sportmedisch onderzoek, sportmedisch advies en revalidatie bij hart- en vaatziekten.”

Preventie

Patiënten met hart- en vaatziekten kunnen voor diagnose, zorg en behandeling terecht in het Hart- en vaatcentrum. Het doel van het centrum is het behandelen van hart- en vaatziekten en voorkomen dat deze problemen weer terug komen. “We inventariseren daarom risicofactoren en berekenen het risico op een volgend vaatprobleem. Hierbij maken wij gebruik van de U-prevent calculator, die in het UMC Utrecht ontwikkeld is. Zo nodig starten patiënten met behandeling van de risicofactoren in de vorm van leefstijlaanpassingen”, legt Nathoe uit.  Aanvullend kan bij personen zonder hart- en vaatziekten maar met sterk verhoogd risico medicatie worden gestart (primaire preventie). Bij patiënten met aangetoonde hart- en vaatziekten wordt er volgens de huidige richtlijnen altijd cholesterol verlagende medicatie gestart om toekomstige vaat gebeurtenissen zoals hartinfarct, beroerte of etalagebenen te voorkomen (secundaire preventie).

Sportmedisch advies

Patiënten met sportgerelateerde gezondheidsproblemen en inspanningsgerelateerde klachten kunnen ook in het UMC Utrecht terecht. Het doel is dat deze patiënten op een veilige en verantwoorde manier kunnen gaan sporten of bewegen. “We verrichten preventief sportmedisch onderzoeken, sportkeuringen en hartrevalidatie”, licht hoogleraar en sportarts Frank Backx toe. “We bieden maximale inspanningstesten met ademgasanalyse bij gezonde sporters én bij sporters met een beperking, ook om risicofactoren voor plotse hartdood op te sporen. Daarnaast geven we sportmedisch advies bij mensen met chronische aandoeningen, zoals hartpatiënten.”

One stop shop

Het Hart- en vaatcentrum werkt volgens het one stop shop principe: patiënten spreken op één dag meerdere specialisten en ondergaan indien nodig aanvullende onderzoeken zoals een echo of inspanningstest. In het Hart- en vaatcentrum werken vier medische specialismen (internisten, vaatchirurgen, neurologen en cardiologen) op één locatie samen om met elkaar de best zorg voor de patiënt met complexe hart- en vaatziekten te verlenen.

 

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie