Harriette Verwey geridderd
Bij haar afscheid op 23 juni heeft cardioloog Harriette Verwey de onderscheiding tot Officier in de orde van Oranje-Nassau ontvangen.
Bij haar afscheid op 23 juni heeft cardioloog Harriette Verwey de onderscheiding tot Officier in de orde van Oranje-Nassau ontvangen. De Leidse wethouder Roos van Gelderen speldde haar het lintje op aan het eind van het afscheidssymposium in de Stadsgehoorzaal. Naast een zeer betrokken dokter, was Verwey voorvechtster van meer bekendheid rond hartziekten bij vrouwen en de bedenker van het permanente steunhart.
Harriette Verwey heeft een indrukwekkende carrière achter de rug. Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest als cardioloog werd ze hoofd van de hartbewaking en later plaatsvervangend afdelingshoofd van de afdeling Hartziekten in het LUMC. Ook was ze jarenlang voorzitter van de interne auditcommissie in het LUMC. Ze heeft altijd in het LUMC gewerkt. “Ik ben inderdaad een volkomen Leids product. Ik ben nieuwsgierig en hier kon ik groeien, er was altijd wel een nieuwe uitdaging.”
Hart voor de patiënt
Verwey is bovenal een zeer betrokken dokter die alles doet voor haar patiënten, benadrukt afdelingshoofd prof. Martin Jan Schalij. “Indien nodig trommelt zij midden in de nacht iedereen bij elkaar om ervoor te zorgen dat een patiënt de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft.” Daarnaast erkende ze het belang van goede zorgprogramma’s en stond aan de basis van het Hartfalen-programma in de Leidse Regio, waarbij zorgaanbieders nauw samenwerken om patiënten met hartfalen nog beter te helpen.
Hartziekten bij vrouwen
De afgelopen 10 jaar heeft Verwey zich gespecialiseerd in het vrouwenhart. Bij vrouwen zijn de symptomen voor hart- en vaatziekten anders dan bij mannen en niet altijd duidelijk herkenbaar. Verwey wil collega-artsen én vrouwen hiervan bewust maken. Ze schuift dan ook regelmatig aan in de landelijke media en heeft er zo voor gezorgd dat de aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen flink is toegenomen. Ook haar optreden tijdens TEDex Women Amsterdam in 2015 ging over dit onderwerp.
Steunhart
De laatste jaren heeft Harriette Verwey zich maximaal ingezet voor het permanente gebruik van het
steunhart. Deze behandeling werd tot voor kort alleen gebruikt ter overbrugging naar een harttransplantatie. Maar door de inzet van Verweij is het LUMC het eerste centrum waar deze apparatuur ook als permanente behandeling wordt ingezet. “Het permanente steunhart is echt de kroon op mijn werk. De patiënten doen het heel goed en zijn dankbaar dat ze mogen leven. We geven mensen een nieuwe toekomst.”
Kansarme kinderen
Daarnaast is Harriette Verwey enorm maatschappelijk betrokken. Zo is ze al jaren actief lid van de Stichting Etnische Zaken Vrouwen Nederland en is ze weekenddocent voor kansarme kinderen. Met die kinderen bezoekt ze in het weekend regelmatig het LUMC met als letterlijk hoogtepunt een bezoek aan het helikopterdek. Ook zorgt ze er met haar stichting Brassa voor dat Surinaamse kinderen met aangeboren hartafwijkingen in Nederland geopereerd kunnen worden.
Bron: LUMC
Geef een reactie