default-header
HomeNieuwsHanden ineen voor patiënten met hart-vaatproblemen

Handen ineen voor patiënten met hart-vaatproblemen

woensdag 28 december 2016, door Hartpatiënten Nederland

Huisartsen van diverse koepels en specialisten van de ziekenhuizen in regio Haaglanden maken zich zorgen

Huisartsen van diverse koepels en specialisten van de ziekenhuizen in regio Haaglanden maken zich zorgen over de toename van het aantal (jonge) patiënten met hart- en vaatproblemen. Daarom hebben ze de werkgroep ‘Haagse Vaten’ opgericht om deze patiëntgroep gezamenlijk nog beter te kunnen opsporen en te begeleiden.
 
Internist Ronne Mairuhu en huisarts Janet Kist hebben het initiatief genomen voor een regionale werkgroep 'Haagse Vaten' met ondersteuning van Joke van Veen, accountmanager huisartsen HagaZiekenhuis. In de werkgroep wordt samengewerkt door verschillende beroepsgroepen, zoals huisartsen, neurologen, internisten vasculaire geneeskunde, vaatchirurgen, cardiologen, apothekers, patiëntenplatforms en gespecialiseerd verpleegkundigen. Ze komen vanuit de huisartsengroepen SHG, ELZHA, Arts en Zorg en HKH, het HagaZiekenhuis en Haaglanden Medisch Centrum.
 
Verontrustend
 
"Wij maken ons zorgen over de toename van het aantal, vooral jongere, patiënten met hart- en vaatproblemen", zegt Ronne Mairuhu. "Deze toename vinden we verontrustend. En wat ons ook verontrust is dat wij deze patiëntengroep vaak te laat in het vizier hebben, wanneer zij er al qua gezondheid relatief slecht aan toe zijn. Daarom hebben wij samen met de huisartsen behandelafspraken gemaakt, die regionaal worden vastgesteld."
"Er zijn veel oorzaken voor hart- en vaatziekten", vult Janet Kist aan. "Er kan sprake zijn van aanleg of een ongezond eetpatroon. In bepaalde wijken is het probleem groter, omdat de mensen daar doorgaans ongezonder leven. We willen als behandelaars de zorg samen met de patiënten aanpakken. Als we als gemeenschap de preventieve maatregelen verbeteren valt er nog veel winst te halen."
 
Familiescreening
 
De artsen gaan nu actief op zoek naar mensen met een verhoogd risico. Ronne: "We willen deze mensen tijdig opsporen en dat kan volgens ons verbeteren in de regio Den Haag. Als wij een patiënt met hart- of vaatproblemen zien, onderzoeken wij ook zijn directe familieleden, want erfelijke factoren spelen vaak een rol. Met goede voorlichting over een gezonde leefstijl en met preventieve behandeling, kan je het verhoogde risico op een hersen- of hartinfarct bij zo'n familielid aanzienlijk verkleinen. Als er bijvoorbeeld sprake is van een hoge bloeddruk dan kan dat op langere termijn schade veroorzaken. Veel mensen weten niet eens dat zij daar last van hebben en daarmee een verhoogd risico lopen, terwijl een hoge bloeddruk goed te behandelen is."
 
Transmurale afspraken
 
Janet: "Onze ambitie is om op middellange termijn de ziektelast en sterfte door hart- en vaatziekten in de Haagse regio te verminderen. Daarom maken we goede regionale werkafspraken per aandoening, organiseren we regelmatige scholingen en werken we intensief samen.
Als de patiënt geïnformeerd is over de risico's en de behandelmogelijkheden, weet hij beter welke aanpak voor hem de meeste winst oplevert. De eigen bijdrage van de patiënt, zoals het aanpassen van de leefstijl of het trouw innemen van medicatie, is daarbij essentieel."
 

Geef een reactie