Handen aan het bed
Nederland kent momenteel een schreeuwend gebrek aan verpleegkundigen. Het gevolg? Regelrechte misstanden. Vanwege een tekort aan verpleegkundigen, moeten ziekenhuizen patiënten weigeren. Door de daarbij horende grote werkdruk, legden verpleegkundigen het werk neer en gingen de straat op om actie te voeren. Kortom: zij willen meer handen aan het bed.
Volgens het NRC is de werkdruk onder andere in de Randstad te hoog. De krant schrijft dat er duizenden onvervulde vacatures zijn. In mijn optiek komt dat door het regeringsbeleid. Eerst werden verpleegkundigen opgezadeld met managementfuncties en vervolgens vielen er massaal ontslagen wegens bezuinigingen. Als gevolg hiervan waren er veel minder handen aan het bed beschikbaar want die waren reeds ingezet voor administratieve diensten. Ook moet tegenwoordig elke handeling nauwkeurig worden beschreven. En dat vreet tijd. Onaanvaardbaar, vinden wij. De handen aan het bed bepalen de kwaliteit van de zorg en niet de goed betaalde managers die gewichtig door de ziekenhuisgangen lopen. Eerder buiten spel gezette verpleegkundigen hebben door alle gebeurtenissen genoeg van hun baan binnen de Nederlandse ziekenhuizen en werken inmiddels met veel plezier elders.
Een soortgelijk probleem deed zich zo’n vijftien jaar geleden ook al voor. Ook toen was er te weinig personeel. Onze stichting, Hartpatiënten Nederland, heeft indertijd handvaten aangereikt aan ziekenhuizen, verzekeraars en overheid. Net als nu was er destijds ook een overschot aan verpleegkundigen in het ons omringende buitenland. Ons voorstel? Huur hen in middels detachering. Dit was toen al ons voorstel, en nu weer.
We hebben destijds zelf het initiatief genomen. Destijds hebben wij afspraken gemaakt met detacheringsorganisaties in Engeland, waar veel verpleegkundigen thuis met de duimen draaiden. Toen werd het probleem snel opgelost.
Het binnenhalen van verpleegkundigen is bovendien vaak een kwestie van beloning. Voor een appel en een ei komt niemand in de zorg werken. En de mensen die er voor zo’n schamel loon werken, verdwijnen als de hazenwind naar andersoortig werk. De zorg verdient beter, net zoals het verpleegkundig personeel. En daarom roepen wij de overheid en alle betrokken partijen dan ook op werk te maken van de verpleegzorg. Haal werkzoekende, buitenlandse, verpleegkundigen naar Nederland én zorg ervoor dat de (huidige) verpleegkundigen hetgeen krijgen wat zij verdienen.
Column door: Jan van Overveld
Geef een reactie