Grotere kans op hart- en vaatziekten door nabijheid fastfood
Mensen met meer fastfoodrestaurants dichtbij huis hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten, schrijven onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het Julius Centrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Preventive Cardiology.
Mensen met meer fastfoodrestaurants dichtbij huis hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten, schrijven onderzoekers van de Universiteit Utrecht en het Julius Centrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Preventive Cardiology. Verminderen van het aantal fastfoodzaken kan de bevolking helpen gezonder te eten.
Maartje Poelman, gezondheidswetenschapper aan de Universiteit Utrecht, onderzocht vanuit het Global Geo Health Data Centre onder ruim 2 miljoen volwassenen wat hun beschikbaarheid tot fastfoodgelegenheden was. Vereisten waren dat elke proefpersoon al minimaal 15 jaar op hetzelfde adres woonde en geen hart- en vaatziekten had voor aanvang van de studie. Poelman en haar collega’s telden de fastfoodketens die binnen een straal van 0,5, 1 en 3 kilometer van de woning zaten en onderzochten wie er hart en vaatziekten kregen.
Resultaten
Lees verder op: foodholland.nl
Geef een reactie