Grote verschillen zoutgehaltes in dezelfde productsoort
tomatenpuree, saucijzenbroodjes en ketjap manis.
De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft ook bij andere productsoorten aanzienlijke verschillen in zoutgehaltes vastgesteld. De nVWA onderzocht in 2009 984 producten op de hoeveelheid zout (natriumchloride).
De overheid streeft naar minder zoutconsumptie door de consument, omdat een hoge zoutconsumptie ongezond is. Om dit te bereiken wordt voorlichting gegeven. De levensmiddelenindustrie die bovengenoemd streven ondersteunt, is opgeroepen stapsgewijs het zoutgehalte in producten te verlagen. Er kunnen diverse redenen zijn waarom momenteel het éne product van dezelfde productsoort een hoger zoutgehalte heeft dan de andere. Bijvoorbeeld vanwege een andere bereidingswijze. De onderzoeksdata lijken wél aan te geven dat het mogelijk is het zoutgehalte van producten te verlagen.
De VWA analyseert de komende jaren het zoutgehalte van levensmiddelen opnieuw om te onderzoeken of het gemiddelde zoutgehalte vermindert binnen dezelfde productsoorten.
Maximaal 6 gram zout per dag gezonder
Zout speelt een positieve rol bij bepaalde lichaamsfuncties. Een te hoge zoutconsumptie is echter schadelijk voor de gezondheid. Momenteel is de gemiddelde zoutconsumptie in Nederland hoog. De gemiddelde zoutinname van volwassenen is ongeveer 9 gram per dag. De Gezondheidsraad adviseert een maximum van 6 gram per dag. De zoutinname komt voor ongeveer 70 % uit bedrijfsmatig bereide levensmiddelen.
Bron: VWA
Geef een reactie