Goede bacteriën zijn doodzieke patiënten soms noodlottig
Voor zeer ernstig zieke patiënten kan de toediening van probiotica (‘goedeÂ’ bacteriën die de darmflora ondersteunen) noodlottig zijn. Voor minder ernstig zieke patiënten, lijken probiotica juist wel een ondersteuning.
Tot deze voorlopige conclusie komen wetenschappers in een onderzoek na de ‘probiotica-affaire’ van begin 2008. Daarbij stierven 15 patiënten meer aan een acute ontsteking aan de alvleesklier (pancreas) in een met probiotica behandelde groep vergeleken met patiënten die een placebo kregen.
De wetenschappers spreken zich voor het eerst uit, toevallig daags voordat de Inspectie Gezondheids Zorg (IGZ) donderdag zijn bevindingen publiceert.
Drankjes
De probiotica-affaire leidde begin 2008 tot consternatie bij families van patiënten, in de wetenschappelijke wereld en bij de consument. In de daarop volgende maanden ontstond een hype tegen probiotica waardoor de verkoop van probiotica-drankjes zoals Actimel van Danone, Vifit van Campina en de Japanse marktleider Yakult met circa 30% kelderde.
Het onderzoek was in 2003 opgezet en in 2007 beëindigd als initiatief van het Utrecht Medisch Centrum (UMC) en Pancreatitis Werkgroep Nederland in samenwerking met een groot aantal ziekenhuizen in Nederland. Doel was om de invloed te peilen van het voedingssupplement probiotica op het ziekteverloop van circa 300 patiënten met een acute ontsteking van de alvleesklier. Tot verbijstering van de onderzoekers stierven daarbij bijna drie keer meer patiënten die probiotica hadden gekregen dan in de groep patiënten met een placebo.
Lees verder op FD.nl
Geef een reactie