Goed zo, apothekers, ga zo door!
Hartpatiënten Nederland is blij met het voornemen van ziekenhuisapothekers om zelf goedkopere medicijnen te ontwikkelen voor zeldzame ziektes. Op die manier kan het schaamteloze monopolie van de farmaceutische industrie doorbroken worden.
Hartpatiënten Nederland is blij met het voornemen van ziekenhuisapothekers om zelf goedkopere medicijnen te ontwikkelen voor zeldzame ziektes. Op die manier kan het schaamteloze monopolie van de farmaceutische industrie doorbroken worden. De farmaceutische industrie vraagt belachelijk hoge prijzen voor steeds meer medicijnen. En dat terwijl veel onderzoek niet eens door de farmaceutische industrie wordt gedaan, maar door universiteiten en ziekenhuizen. De claim van farmaceuten dat dit soort medicijnen voor zeldzame ziekten ‘nu eenmaal’ duur zijn vanwege de hoge onderzoekskosten, is twijfelachtig.
Ziekenhuisapothekers kunnen die medicijnen meestal veel goedkoper maken. ‘Daarom moet het makkelijker worden voor apothekers om zelf geneesmiddelen te ontwikkelen’, zegt apotheker Henk-Jan Guchelaar van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) aan Nieuwsuur.
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers sluit zich hierbij aan. ‘We willen een rol spelen in de beteugeling van de kosten. De overheid moet ons daarbij helpen’, zegt bestuurslid Mirjam Crul tegen het NOS-programma.
De apothekers willen dat universiteiten vaker geneesmiddelen gaan ontwikkelen, meer dan nu al het geval is. Om zo de farmaceuten de pas af te snijden. 'Als wij ze zelf maken, kosten medicijnen veel minder. Geneesmiddelen die voor weinig patiënten bedoeld zijn moeten worden gemaakt in de ziekenhuisapotheken. De farmaceutische industrie kan de grootschalige productie doen’, zegt LUMC-apotheker Guchelaar.
Nieuwe medicijnen moeten geregistreerd worden. Dat kost een mep geld, en de procedure is ingewikkeld. Daar lopen de ziekenhuisapothekers tegen aan. Een medicijn eenmaal geregistreerd, mag niet meer nagemaakt worden. ‘Waar de ziekenhuisapothekers tegenaan lopen, is dat door hen ontwikkelde geneesmiddelen op de markt worden gebracht door farmaceutische bedrijven die er dan veel geld voor vragen’, meldt Nieuwsuur. ‘Omdat ziekenhuisapothekers zelden zelf een medicijn registreren, kunnen farmaceutische bedrijven dit doen. Een farmaceutisch bedrijf verkoopt de medicijnen voor dertig tot veertig keer dat bedrag.’
Nieuwsuur praatte ook met Mirjam Crul, bestuurslid Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen gebeurde het de afgelopen vijf jaar zeker tien keer dat een geneesmiddel op deze wijze op de markt werd gebracht door een farmaceutisch bedrijf, aldus Nieuwsuur. Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers herkent het fenomeen. ‘Die geneesmiddelen maakten we zelf voor de kostprijs. Een farmaceutisch bedrijf verkoopt ze voor dertig tot veertig keer dat bedrag. Dat vinden we zeer zorgelijk’, zegt Crul.
Volgens de branchevereniging van farmaceutische bedrijven is de effectiviteit en betrouwbaarheid in het geding als de apothekers dit gaan doen. Hartpatiënten Nederland verwerpt dat argument. Het apothekersdiploma krijg je niet cadeau bij een pakje boter. Apothekers weten best wel wat ze doen. Doen dus!
Geef een reactie