default-header
HomeNieuwsGezonde leefstijl ‘medicijn’ tegen hartritmestoornissen?

Gezonde leefstijl ‘medicijn’ tegen hartritmestoornissen?

AandoeningBehandeling

vrijdag 30 juli 2021, door Hartpatiënten Nederland

Een slechte conditie, kortademigheid en een snel en onregelmatig kloppend hart. Dit zijn veel voorkomende klachten bij hartritmestoornissen, in het bijzonder boezemfibrilleren. Dat een ongezonde leefstijl één van de belangrijkste oorzaken is voor boezemfibrilleren, is niet nieuw. Maar door vóór, tijdens en na de behandeling gericht in te zetten op deze gezonde leefstijl wil het Catharina Ziekenhuis onderzoeken of de kwaliteit van leven voor patiënten met boezemfibrilleren verbetert en complexe behandelingen zoals een ablatie kunnen worden voorkomen of worden uitgesteld. Cardioloog prof. dr. Lukas Dekker kijkt samen met de TU/e naar de invloed van een gezonde leefstijl op de behandeling en het herstel van deze vorm van hartritmestoornissen.

Dankzij de 3 miljoen subsidie van ZonMw aan het Catharina Hart- en Vaatcentrum is het behandelend team uitgebreid met een verpleegkundig specialist. De cardioloog onderzoekt de patiënt, stelt de diagnose en kijkt naar mogelijke oorzaken van het boezemfibrilleren. Als een ongezonde leefstijl daar één van is, bezoekt de patiënt in een vroeg stadium al de verpleegkundig specialist. “Veranderen van leefstijl klinkt heel groot. Daarom stellen we met de patiënt realistische doelen, want het is niet eenvoudig om meer te gaan bewegen als je last hebt van hartritmestoornissen”, aldus Dekker, “maar ik geloof dat een gezondere leefstijl enerzijds de kwaliteit van leven verbetert en anderzijds de kans op een blijvend succes na een zwaardere ingreep, zoals ablatie, vergroot.”

Kans op herhaling

Een gezonde leefstijl kan volgens Dekker niet alleen voorkomen dat boezemfibrilleren ontstaat, ook als je je leven pas na de diagnose betert, wordt de kans op herhaling van die klachten minder groot. “Er is een patiëntengroep waarbij ondanks meerdere ingrepen, zogenoemde ablaties, de hartritmestoornissen niet afnemen. Voor de patiënt enorm frustrerend, want de kwaliteit van leven is echt niet optimaal als je leven wordt beheerst door hartkloppingen en kortademigheid. Door ons meer te richten op een gezonde leefstijl kunnen we ook deze patiënten toch succesvol verder helpen. Ik ben ervan overtuigd dat we als specialisten verder moeten kijken dan alleen de behandeling op zich”, benadrukt Dekker.

Subsidie

Het Catharina Ziekenhuis heeft twee subsidies van 3 miljoen euro van ZonMW gekregen voor complexe zorg rondom darmkanker en hart- en vaatziekten. Het hart- en vaatcentrum wil met de 3 miljoen euro subsidie het centrum zijn rol als koploper bij de ontwikkeling en implementatie van medische innovaties verder versterken. De subsidie wordt ingezet om onderzoek te doen naar technologische innovaties en beslissingsondersteuning op basis van kunstmatige intelligentie. Met name op het gebied van preventie, verbeterde uitkomsten en kostenbeheersing bij 3 veelvoorkomende hartaandoeningen: verstopte kransslagaderen, vernauwde hartklep en boezemfibrilleren.

Bron: www.catharinaziekenhuis.nl


Geef een reactie


Reacties (4)

  • Baukje Straatsma 30 juli 2021

    Hartkloppingen, die mij, 79 jaar, vaak ’s nachts voorkwamen, na de toiletgang, wanneer ik weer ging liggen, zijn nu helemaal verdwenen sinds ik iedere ochtend een dessertlepel bio avocado olie inneem.
    Ik had gelezen dat avocado olie een goede werking heeft op hart en bloedvaten. Zo simpel kan het zijn….bij mij in ieder geval!

  • Martin Groeneweg 31 juli 2021

    Mijn leven is drastisch veranderd door mijn levensstijl te veranderen. Last van hoge bloeddruk en AF met extrasystolen en kwam met regelmaat in het ziekenhuis terecht waar vervolgens met medicatie of cardioversie mijn ritme weer werd genormaliseerd. Mijn eetgewoonten aangepast en gaan sporten, mijn bloeddruk is netjes, 51kg afgevallen en heb al tijden geen last meer van AF en/of extrasystolen! Dus ja, het aanpassen van levensstijl is zeker een oplossing, de ablatie die onvermijdelijk leek is nu niet meer nodig.

  • Miela Oediet Doebe 31 juli 2021

    De cardioloog zei heel resoluut dat ik een alblatie moet ondergaan na 2 x met de ambulance weggebracht te zijn met een hartritmestoornis van 200 en meer.
    Ik twijfel enorm

  • Floor van Boltaringen 31 juli 2021

    Van dit bericht word ik zo verdrietig. De levenstijl kan heel gezond zijn maar toch kan er AFIB ontstaan. Het zou toch fijn zijn dat er meer onderzoek komt naar de “oorzaak” dan geld aan mensen te besteden (lees: weg te gooien) die uiteindelijk toch niet (willen) veranderen. Dat zie ik zoveel om me heen!! Leg u oor eens te luisteren bij mensen die diabetes 2 proberen te ” behandelen”. De smoezen die mensen bedenken om vooral maar niet te veranderen zijn eindeloos.
    Jammer ziek naar oorzaken zodat behandelen, behandelen wordt en geen symptoom bestrijding en geen geld naar mensen die heel goed weten dat ze ongezond leven maar dat gewoon blijven doe onder het motto ” je leeft maar 1 keer” .