default-header
HomeNieuwsGeen pillen dieet, maar leefstijl op recept

Geen pillen dieet, maar leefstijl op recept

Columns

vrijdag 12 april 2019, door Hartpatiënten Nederland

In  mijn vorige column ‘geen pillen maar paprika’s’, constateerde ik dat onze dokters hun eigen grenzen onder ogen durven zien. Het stemde mij bijzonder positief en geeft vertrouwen in de toekomst. Maar er zijn meer positieve ontwikkelingen waar te nemen bij onze artsen…

Bijna drie jaar geleden werd de vereniging Arts en Leefstijl opgericht. Deze vereniging heeft onder andere als doel om het bewustzijn over het effect van voeding en leefstijl te vergroten.  Ook worden zorgprofessionals ondersteund in de advisering van patiënten. Hun missie: over 10 jaar een keuzevrijheid met betrekking tot een gezonde leefstijl of medicijnen volledig te hebben geïmplementeerd. Het resultaat? Blije patiënten.

Je kunt je voorstellen dat er nogal kritisch en met de nodige argwaan vanuit artsen naar deze vereniging gekeken werd. Maar inmiddels groeit de bekendheid en de sympathie. Zo werd jongstleden september een handleiding voor demedicalisering geïntroduceerd. Hierin wordt wetenschappelijk onderbouwd op welke wijze de medicatie bij diabetes-2-patiënten afgebouwd kan worden. Medicatie leidt vaak tot veel ongemakken en bijwerkingen. Bovendien helpt het om de symptomen van diabetes onder controle te houden, maar pakt het niet de oorzaken aan. Dat doen leefstijlaanpassingen wel.

In veel gevallen kan dankzij een dieet en een goede leefstijl gestopt worden met het slikken van de betreffende medicijnen. Steeds vaker blijkt dat het effect van groente, fruit, beweging en ontspanning zelfs zo groot is, dat steeds meer artsen een gezonde leefstijl voorschrijven. En de medicijnen? Die vormen plan B.

Inmiddels zijn er artsen die behandelingen aanbieden gericht op een gezonde leefstijl. Wil jij weten of jouw dokter deze behandeling geeft, kijk op: www.artsenleefstijl.nl/voorpatienten. Ook kun je via deze handige tool een arts bij jou in de buurt vinden die je verder kan helpen als je daarvoor bij je eigen arts niet terecht kunt.

Ik zie dat er in bepaalde regio’s meer en in andere regio’s minder artsen te vinden zijn die deze behandeling aanbieden. Daaruit blijkt dat er voor Arts en Voeding nog veel werk aan de winkel is. Wij hopen dat het netwerk van artsen zich snel zal uitbreiden en, bij wijze van spreken, geen pillen, maar paprika’s voorschrijft voor diabetespatiënten.

Column door: Jan van Overveld

Voor meer columns van o.a Jan van Overveld klik hier


Geef een reactie