Frits Spits: Zoeken naar een nieuw begin kan altijd
Frits Spits, Nederlands bekendste en veelvuldig gelauwerde radio-dj, televisiepresentator en schrijver (75), kreeg januari 2023 een hartinfarct. In zijn nieuwe boek Op de golven dansen wij zoekt hij aan de hand van zijn favoriete Nederlandse liedjes naar een nieuw begin.
Midden in je laatste boek Op de golven dansen wij verhaal je uitvoerig over je hartinfarct. Drie pagina’s lang noem je geen liedjes meer. Viel de muziek even weg?
“Ja, dat zou je kunnen zeggen. Misschien niet letterlijk zo, ik kan in het ziekenhuis wel muziek hebben gedraaid, maar ik was op mezelf teruggeworpen. Ik moest het gebeurde verwerken. Overigens was het geen ernstig infarct geweest. De artsen noemden het een schampschot. Er zijn twee stents geplaatst. Het gaat mij nu redelijk.”
Hoe verliep het herstel? Je schrijft dat je vooral je grenzen moest leren accepteren.
“De revalidatie vond in het ziekenhuis plaats. De man daar zei me dat ik moest ophouden met inspannen als ik een grens voelde. De grens kun je wel opzoeken, maar vroeger ging je door, zo van ‘nog even doen’. Niet meer dus. Even slikken was dat. Ik ben er nu aan gewend. Het is verstandig zo. Ik heb een eigenwijs karakter, denk dat ik het zelf wel weet, maar dit is een andere wereld. Hockeyen durf ik niet meer. Ik loop nog één keer in de week hard. Dat gaat goed, al ben ik geen jong veulen meer.”
Ben je verder nog anders gaan leven? Eet of drink je bijvoorbeeld anders?
“Alcohol drinken deed ik sowieso al niet. Ik eet niet vet. Af en toe is er nog de neiging om wat te snoepen. Ik drink karnemelk en gebruik veel eiwitten. Ik leef gezond en let op mijn gewicht. Dat deed ik al voor het hartinfarct dus dat is eigenlijk niet veranderd.”
Na het hartinfarct ging je hele manier van denken op de schop, constateer je.
“Een hartinfarct drukt je met de neus op de feiten. Het lichaam geeft een signaal, het leven is eindig. De horizon is zichtbaar geworden, terwijl hij voor het hartinfarct niet te zien was. Ik ervaarde eerder veel verdriet bij het lijden van mijn vrouw, maar dat is toch anders. Voor jezelf relativeer je. Overigens ben ik niet zozeer met de dood bezig als wel met de tijd die me nog rest. Die tijd wil ik zo goed mogelijk besteden. Met mijn geliefde, kinderen en kleinkinderen.”
Je hebt het in je boek vaak over dromen. Wat is jouw droom nog?
“Mijn droom is abstracter dan iets van een bucketlist. Ik droom over een wereld zonder oorlog, een vreedzame wereld. We drijven daar nu ernstig vanaf. Jonge mensen worstelen met zaken zoals je dat zelf vroeger ook deed. Uit het liedje Dit Is Alles van Wende spreekt nood. Het is magistraal gezongen, maar het is somber en ik wend me ervan af. Andere liedjes op hetzelfde album Sterrenlopen zijn positiever. Jonge zangeressen komen vaak voorbij in mijn boek. Ze zeggen veel over de tijdgeest en de veranderde man-vrouwverhouding. Ik blijf nieuwsgierig naar wat de nieuwe generatie te vertellen heeft.”
Door de hoofdstukken en liedjes in je boek heen zoek je naar een nieuw begin. Kan dat?
“Zoeken naar een nieuw begin kan altijd. Accepteren dat iets gebeurd is. Loslaten en weer genieten van het leven. Andere mensen helpen daarbij. Mijn boek is ook een soort dagboek.”
Zijn goede muziek en liedteksten een soort therapie voor je?
“Therapie is een te zwaar woord. Ze tillen me even naar een andere wereld. In die wereld zijn geen problemen, bestaat geen oorlog en is iedereen aardig. Vroeger had je die ervaring als je naar Bob Dylan of de Beatles luisterde. Je kreeg zicht op geluk en liefde. De liefde is uiteindelijk het enige dat telt.”
Een liedtekst die aanzet tot nadenken moet wel goed zijn, naar jouw idee. Toch kan het mij helemaal niet aanspreken. Of vandaag niet, maar morgen wel.
“Het kan inderdaad per persoon en per levensfase verschillen. Het is subjectief. Wat ik heb gevonden wil ik delen met de radioluisteraars. Ik wil niet hovaardig zijn. Wat vind jij ervan? Dat vraag ik. Mensen uitnodigen mee te gaan in de gedachten en mee te zingen met alle artiesten.”
Heb je tips voor andere hartpatiënten? Welk liedje raad je hen vooral aan?
Op de golven dansen wij van Van Dik Hout waaraan ik de titel van mijn boek ontleend heb. Het liedje gaat over het leven, de wereld, de betrekkelijkheid ervan en de dood. Neem verder de signalen van je lichaam serieus. Onderschat die niet.”
Frits Spits, Op de golven dansen wij, Luitingh Sijthoff 2023, ISBN 9789021039398. De QR-code achter in het boek biedt via Spotify direct toegang tot de besproken liedjes.
Tekst: Mariëtte van Beek
Beeld: Frits Spits
Fotograaf: KRO NCRV Stijn Ghijsen
Dit artikel verscheen eerder in het Hartbrug Magazine.
Geef een reactie