Foliumzuur beschermt ook tegen aangeboren hartafwijkingen
Vrouwen die rond de conceptie foliumzuur slikken, hebben 20% minder kans op een kind met een aangeboren hartafwijking. Dit is de uitkomst van onderzoek,
uitgevoerd door kindercardioloog Ingrid Beijnum van het UMC St Radboud in Nijmegen en epidemioloog Hermien de Walle van Eurocat in het UMC Groningen. De studie is onlangs gepubliceerd in het internationale vaktijdschrift ‘European Heart Journal’. Van foliumzuur was al bekend dat het de kans op een kind met een neuraalbuis defect (zoals een open ruggetje) sterk verkleint. Dit onderzoek toont aan dat foliumzuur ook een beschermend effect heeft bij aangeboren hartafwijkingen.
Hartafwijkingen zijn de meest voorkomende aangeboren aandoeningen bij baby’s. In Nederland worden jaarlijks 180.000 kinderen geboren, waarvan ongeveer één op de honderd baby’s een aangeboren hartafwijking heeft. Hoewel al langer bekend is dat foliumzuurgebruik rondom de conceptie sterk aan te bevelen is, blijkt dat nog steeds veel vrouwen -vooral lager opgeleide vrouwen en vrouwen van allochtone afkomst – niet weten dat op tijd beginnen met het slikken van foliumzuur van het grootste belang is.
Voor het onderzoek werden onder meer de gegevens uit de periode 1996 tot 2005 in de Eurocat database geanalyseerd.
Aan dit onderzoek is in verschillende media aandacht besteed, Dagblad van het Noorden, NU.nl, RTV Noord, AD, Brabants Dagblad maar ook in het buitenland o.a. Persbureau Reuters, CBS news.
Eurocat heeft meegedaan aan een onderzoek naar aangeboren aandoeningen in Amsterdam. Amsterdam wijkt qua bevolkingssamenstelling af van de rest van Nederland. Heeft dat ook consequenties voor het voorkomen van aangeboren aandoeningen? Martina Cornel van het VUMC vertelt over het onderzoek.
Op Eurocatnederland.nl vindt u meer informatie en een podcast interview met een van de onderzoekers.
Hier vindt u ook een artikel uit Trouw
Geef een reactie