default-header
HomeNieuwsFarmaceutische bedrijven schikken in verslavende medicijnenzaak

Farmaceutische bedrijven schikken in verslavende medicijnenzaak

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 23 oktober 2019, door Hartpatiënten Nederland

Vier van vijf aangeklaagde farmaceutische bedrijven hebben maandag een schikking getroffen voor 260 miljoen dollar (233 miljoen euro) met twee lokale overheden in een opiatenzaak in de Verenigde Staten. Daarmee is een langdurige strafzaak tegen de farmaceuten voorkomen die een testcase had moeten worden voor 2300 aanklachten tegen de farmaceutische industrie in de VS. Over grotere schikkingen van naar schatting 48 miljard euro (!) wordt nog onderhandeld, meldt het NRC.

Willens en wetens
De centrale vraag in deze megaprocedure tegen de farmaceuten is de vraag hoe bewust zij geprobeerd hebben miljoenen Amerikanen willens en wetens verslaafd te maken aan allerlei pijnstillers, met als gevolg ruim 400.000 doden (!) sinds 1999. Ook is de vraag in hoeverre zij de uiterst gevaarlijke effecten van deze medicijnen hebben gebagatelliseerd. En natuurlijk is de vraag hoeveel schadevergoeding daartegenover staat.

Torenhoge verslavingskosten
Voorlopig heeft de schikking een oordeel van de rechter voorkomen. Maar daarmee is aan de procedures geen einde gekomen. Met name ziekenhuizen en lokale overheden hebben de zaken tegen de industrie aanhangig gemaakt, want zij moeten opdraaien voor de torenhoge kosten vanwege de verslavingscrisis.

Pushen van drugs
The New York Times verwacht dat er meer schikkingen volgen. Ook distributiebedrijven zijn nu getroffen door de rechtszaken. De bedrijven zeggen zich aan de wet gehouden te hebben, en wijzen met de beschuldigende vinger naar artsen, die “immers” de verslavende medicijnen hebben voorgeschreven. Maar de aanklagers vinden dat de distributeurs te makkelijk medicijnen hebben geleverd, zelfs bij bestellingen die helemaal niks van doen hadden met pijnstillers.

Artsen beloond voor voorschrijven verslavende pillen
De gevolgen van de grootschalige verslaving aan medicijnen kosten de VS naar schatting 80 miljard euro per jaar (!). Dat begon in de jaren ’90 van de vorige eeuw toen artsen, beloond door leveranciers, begonnen met het voorschrijven van medicijnen met onder andere fentanyl en oxycodon. De fabrikanten zwegen intussen over de verslavende effecten. Gaandeweg werd duidelijk dat patiënten er aan verslaafd raakten en de pillen in steeds hogere doseringen gingen slikken. Dagelijks overlijden volgens het Amerikaanse ministerie van Gezondheid 130 mensen aan een overdosis. Daarnaast kampen nog eens ruim 2 miljoen mensen met verslavingssymptomen.

 

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie